Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Atletika

OH2016: Šprintér Bolt má na konte deviate zlato

Jamajčan Usain Bol t(vpravo) beží v štafete 4 x 100 metrov na LOH v Rio de Janeiro, 19.8.2016. Foto: TASR AP

Jamajské kvarteto Asafa Powell, Yohan Blake, Nickel Ashmeade a Usain Bolt časom 37,27 sekundy suverénne zvíťazilo v šprintérskej štafete 4 x 100 metrov na olympijských hrách v Riu de Janeiro.

Rio de Janeiro 20. augusta (TASR) - Jamajské atletické kvarteto Asafa Powell, Yohan Blake, Nickel Ashmeade a Usain Bolt časom 37,27 sekundy suverénne zvíťazilo v šprintérskej štafete 4 x 100 metrov na olympijských hrách v Riu de Janeiro. Bolt tak po Pekingu 2008 a Londýne 2012 skompletizoval svoj tretí zlatý hetrik pod piatimi kruhmi (100 m, 200 m, 4 x 100 m).

Striebro získalo Japonsko za 37,60 sekundy. Bronz napokon poputoval do Kanady (37,64 s) po tom, ako dodatočne diskvalifikovali pôvodne tretie Spojené štáty americké. Okrem USA sa z rovnakého dôvodu do výsledkovej listiny nedostal ani Trinidad a Tobago.

Čoskoro 30-ročný hegemón, ktorý vo februári potvrdil, že po majstrovstvách sveta 2017 ukončí aktívnu činnosť, sa deviatym zlatom rozlúčil s jednou z najúspešnejších olympijských kariér. Bilanciou 9-0-0 sa posunul na šiestu priečku histórie OH. Pred ním figurujú iba Michael Phelps (USA, plávanie, 23-3-2), Larisa Latyninová (Sovietsky zväz, gymnastika, 9-5-4), Paavo Nurmi (Fínsko, atletika, 9-3-0), Mark Spitz (USA, plávanie, 9-1-1) a Carl Lewis (USA, atletika, 9-1-0). Bolt, Lewis a Nurmi sú spoločnými rekordérmi v počte najcennejších kovov vybojovaných v atletike na OH.

"Tak vidíte, som najlepší. Keď som začínal, nemyslel som si, že sa to stane. Môj tím ma v piatok podržal, vedel som, že pokiaľ sa s kolíkom dostaneme za zákrutu, o našom víťazstve nebude pochýb. Zostanem dlho hore a užijem si zábavu," vyhlásil podľa webu BBC Bolt, ktorý ako jediný muž ovládol tri šprintérske disciplíny - stovku, dvojstovku a štafetu 4 x 100 metrov - na troch olympijských hrách.

Ohlasy médií

idnes.cz: "Bolt má deväť zlatých olympijských medailí. Hetrik dosiahol aj v štafete."

isport.cz: "Bolt medzi legendy! Deväť zlatých olympijských medailí dosiaľ v atletike získali len fínsky vytrvalec Paavo Nurmi a americký šprintér a diaľkar Carl Lewis."

The Guardian: "Usain Bolt doviedol Jamajku k zlatu na 4x100 m a skompletizoval svoj zlatý triple-treble."

Daily Mail: "Bolt v oblakoch. Šprintérsky kráľ sa ziskom triple-triple zapísal do histórie."

Das Bild:
"Gigantický triple-hetrik. Misia splnená! Superšprintér prišiel, videl a všetkých si podmanil."

Der Spiegel: "Podarilo sa mu triple-triple. Usain Bolt vyhral svoju deviatu zlatú medailu na olympijských hrách."

Krone Zeitung: "Historické triple-triple. Usain Bolt získal na tejto olympiáde aj tretie zlato."

AP: "Usain Bolt si kľakol na dráhu a dal jej posledný bozk. Na cieľovú čiaru potom nakreslil číslo tri. Tri olympiády, na každej tri finálové preteky a zakaždým tri zlaté medaily."


muži - štafeta 4 x 100 m:

1. Jamajka (Asafa Powell, Yohan Blake, Nickel Ashmeade, Usain Bolt) 37,27 s, 2. Japonsko (Rjota Jamagata, Šota Iizuka, Jošihide Kirju, Aska Cambridge) 37,60, 3. Kanada (Akeem Haynes, Aaron Brown, Brendon Rodney, Andre De Grasse) 37,64, 4. Čína 37,90, 5. Veľká Británia 37,98, 6. Brazília 38,41


Americká štafeta na 4x100 m neuspela s odvolaním

Americká štafeta na 4x100 m neuspela s odvolaním voči diskvalifikácii z finálového behu na OH v Riu de Janeiro. Informoval o tom denník Washington Post.

Kvarteto Mike Rodgers, Justin Gatlin, Tyson Gay a Trayvon Bromell prišlo vo finálovom behu na 4x100 m pôvodne do cieľa na treťom mieste. Pre zlú odovzdávku medzi Rodgersom a Gatlinom však boli z výsledkovej listiny diskvalifikovaní. Americká atletická federácia sa odvolala voči verdiktu, ale Medzinárodná asociácia atletických federácií (IAAF) nechala v platnosti pôvodný verdikt.