Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Atletika

Isinbajevová kandiduje do komisie športovcov a chce šéfovať FLA

Jelena Isinbajevová. Foto: TASR/AP

Dvojnásobná olympijská medailistka nemôže v Riu štartovať, hoci nikdy nemala pozitívny dopingový test.

Rio de Janeiro/Moskva 12. augusta (TASR) - Svetová rekordérka v skoku o žrdi Jelena Isinbajevová pricestuje v nedeľu do Ria de Janeiro. V dejisku olympijských hier sa Ruska, ktorá prišla o možnosť štartovať na OH, bude uchádzať o miesto v komisii športovcov Medzinárodného olympijského výboru (MOV). Informovala agentúra DPA.

Isinbajevová zároveň oficiálne potvrdila, že sa túži stať prezidentkou Ruskej atletickej federácie (FLA). "Chcem to skúsiť. Verím, že to zvládnem a moja reputácia pomôže k tomu, aby som sa stala šéfkou federácie," povedala 34-ročná dvojnásobná olympijská medailistka, ktorá nemôže v Riu štartovať, hoci nikdy nemala pozitívny dopingový test. Stala sa však obeťou plošného zákazu štartu všetkým ruským atlétom po tom, ako vyšetrovateľ Richard McLaren obvinil Rusko z toho, že doping v krajine riadi štát.

Hviezdna športovkyňa sa pokúšala dostať do Ria aj právnymi cestami, ale neuspela. Nádej definitívne zhasla po tom, ako v pondelok Švajčiarsky Federálny súd odmietol pozastaviť platnosť rozhodnutia Športového arbitrážneho súdu (CAS) o vylúčení ruských atlétov z Ria de Janeiro. Na súd sa obrátila Isinbajevová aj majster sveta v behu na 110 m cez prekážky Sergej Šubenkov.

Podľa hovorcu MOV Marka Adamsa dostane Isinbajevová akreditáciu na vstup do olympijskej dediny, pretože nikdy nebola podozrivá z dopingu a má preto aj právo kandidovať do komisie športovcov.