Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Atletika

Tóth je nevinný, IAAF sa neodvolá na arbitráž

Matej Tóth Foto: TASR - Pavel Neubauer

V praxi to znamená, že Tótha zbavili obvinenia, že porušil antidopingové pravidlá. Chodec banskobystrickej Dukly sa tak môže vrátiť opäť do súťažného diania.

Bratislava 21. decembra (TASR) - Slovenský chodec Matej Tóth je nevinný a môže opäť súťažiť. Medzinárodná asociácia atletických federácií (IAAF) zastúpená Jednotkou integrity atletiky sa neodvolá na Športový arbitrážny súd (CAS) v Lausanne proti verdiktu disciplinárnej komisie Slovenského atletického zväzu v prípade olympijského víťaza v chôdzi na 50 km z Ria de Janeiro 2016. Informoval o tom vo svojom komuniké SAZ.

V praxi to znamená, že Tótha zbavili obvinenia, že porušil antidopingové pravidlá. Chodec banskobystrickej Dukly sa tak môže vrátiť opäť do súťažného diania. V tomto duchu rozhodla DK SAZ už 4. októbra 2017, no až doteraz sa čakalo na postoj IAAF (AIU), ktorá ešte mohla prípad posunúť na CAS. Rozhodnutie malo padnúť do 3. decembra, no IAAF si predĺžila lehotu do 18. decembra a potom ešte o dva dni. Do polnoci 20. decembra sa však AIU nevyjadrila, ako bude ďalej postupovať.

Vo štvrtok 21. decembra krátko pred 19.00 h však právnik AIU informoval generálnu sekretárku SAZ Annu Kirnovú aj Martina Maisnera, právnika Mateja Tótha, že IAAF sa rozhodla neodvolať sa proti verdiktu DK SAZ na Športový arbitrážny súd. Písomné vyjadrenie by mala AIU poslať SAZ-u v piatok 22. decembra 2017. „Som, samozrejme, nesmierne šťastný, že sa to po takmer ôsmich mesiacoch takto skončilo. Spadol mi veľký kameň zo srdca," reagoval na verdikt IAAF 34-ročný Matej Tóth. „Budú to jedny z mojich najkrajších Vianoc v živote, pod stromček som dostal krásny darček. Teším sa, že pravda vyšla najavo. Ďakujem všetkým, ktorí mi v tomto zložitom období pomáhali, podporovali ma, verili mi a vlievali do mňa dôveru aj vo chvíľach, keď som už neveril, že spravodlivosť zvíťazí. Som rád, že aj antidopingoví experti IAAF uznali, že moja jediná odchýlka v biologickom pase športovca bola len dôsledok prirodzeného fyziologického stavu môjho organizmu,“ dodal majster sveta z Pekingu 2015.

Disciplinárna komisia SAZ vedená Ivanom Čillíkom na zasadnutí 4. októbra 2017 v Bratislave rozhodla, že Matej Tóth neporušil antidopingové pravidlá a zrušila mu dočasný dištanc, ktorý mu v júni udelila IAAF. Disciplinárka šesť týždňov od svojho prvého zasadnutia skúmala expertízy dodané Tóthom, ktoré vysvetľovali dôvod nízkej hladiny hemoglobínu v antidopingovej vzorke odobratej 4. mája 2016. Bola to jediná z 24 vzoriek, ktoré mu pre potreby sledovania krvného obrazu v biologickom pase športovca odobrali v období rokov 2009 – 2016, s hodnotou mimo vymedzeného rámca. Na základe tejto jedinej odchýlky, navyše len tesnej, experti IAAF obvinili 34-ročného chodca banskobystrickej Dukly z krvného dopingu. Podľa ich názoru Tóth pravdepodobne manipuloval s vlastnou krvou s využitím nedovolených metód (autológna transfúzia).

DK SAZ preskúmala nielen Tóthom dodaný 250-stranový dokument s 25 prílohami od 7 odborníkov v oblasti hematológie a metabolomiky zo 6 krajín, ale nechala si vypracovať vlastné posudky. Expertízy Kevina Hamptona, popredného britského hematológa a odborníka na biologické pasy športovcov, a tiež profesora Tomáša Káru, špičkového českého kardiochirurga s bohatými skúsenosťami v oblasti športovej medicíny na Klinike kardiovaskulárnych chorôb na prestížnej Mayo Clinic v americkom Rochestri, podľa DK SAZ potvrdili zistenia expertov, ktorí vypracovali posudky pre Tótha.

Šéftréner SAZ Martin Pupiš intenzívne žil s celým prípadom. "V prvom momente to bolo po oznámení Maťovej neviny úžasné, všetkým nám odpadol stres a napätie, ktoré sme polroka cítili ako veľký balvan. Aj sme jedného času prestali veriť celému antidopingovému programu, keďže obvinil niekoho, kto bol nevinný," uviedol pre TASR.

V prvej fáze celého prípadu musel byť Slovenský atletický zväz nestranný, no ako pribúdali dni a rástlo presvedčenie o nevine Tótha, tak bojoval s ním. "Dokázať jeho nevinu bolo dielom Mateja, no aj všetkých okolo nás vo zväze," dodal Pupiš. "Najskôr sme museli byť nestranní, no postupom času z nás všetkých aj navonok jasne vyžarovalo presvedčenie o nevine. Všetci sme poznali Mateja ako čestného človeka a trpeli sme s ním. Otázne teraz je, do akej miery sa teraz treba zamýšľať nad tým, čo všetko musel prežiť, o čo všetko ho táto kauza obrala, o koľko radosti. Momentálne je dôležité, že sa pravda ukázala, no koľko úsilia to stálo už ťažko niekto zmeria."

Podľa Pupiša IAAF následky z celého prípadu asi neponesie a uvažovať o nejakom odškodnom by možno nebolo prezieravé. "Je to naozaj otázne, ani v minulosti sa nikto podobný k takému niečomu neodhodlal. Ako už Matej povedal, dokázanie neviny ho okrem stresov vyšlo na desiatky tisíc a k tomu treba prirátať aj ďalšie stratené financie a trebárs minimálne striebro na majstrovstvách sveta v Londýne. Maťo sa musí rozhodnúť sám, ako naložiť s celým prípadom a či má zmysel ešte niečo riešiť."

Z celého prípadu vyplýva aj veľké poučenie, či sa môže niekto vyhnúť krivému obvineniu. Pupiš si myslí, že sa to nedá. "Kto je naozaj vinník, vie si všetko odkontrolovať a sofistikovane na tom pracovať. Ja osobne si neviem predstaviť ako proti tomu bojovať, no minimálne z toho plynie pre IAAF impulz a dúfam, že aj vyhodnotenie celej metódy dokazovania viny. Matej Tóth im poskytol, spochybnil a vyvrátil oveľa viac z ich tvrdení, na základe ktorých obviňujú športovcov. A to je vážny argument, aby sa nad tým IAAF zamyslela a metódu dokazovania viny prehodnotila."

Veľkú radosť mal z definitívneho uzavretia celého prípadu Tóthov tréner Matej Spišiak: "Keď mi Maťo zavolal, že IAAF sa neodvolá, od radosti som z celej sily zahučal do telefónu. Dnes sme akoby znova vyhrali olympiádu, no tento duel bol výrazne ťažší ako v Riu. V príprave a priamo na trati mnohé veci viete ovplyvniť, ale v takejto kauze takmer žiadne. Toto bola akoby hra, v ktorej sme nevedeli, o čo ide, na čom sme. Som rád, že sa potvrdilo, čo som opakoval od začiatku – že Maťovo obvinenie je nezmysel, nič zlé neurobil. Mrzí ma, že stratil osem mesiacov športového života. To, čo sme spolu zažívali, boli strašné situácie, hoci sme vo verejnosti cítili obrovskú podporu. Stále som veril, že sa všetko vysvetlí. Veril som takisto ako vlani pred olympiádou v Riu, že Maťo sa zo zranenia zotaví a stihne sa na hry pripraviť. Obaja máme predčasné Vianoce – už dva dni pred ozajstnými. Veril som, že aj keby sa IAAF odvolala a posunula prípad na CAS, uspeli by sme. Akurát by sme prišli o ďalší cenný čas a pokoj v príprave. Teraz máme pred sebou veľké výzvy. V marci sa na Dudinskej päťdesiatke pokúsi splniť limit na ME. Ak pôjde všetko hladko, nemal by byť s tým problém, hoci viem, že ešte nebude v ideálnej forme. No a naša najväčšia výzva sú augustové ME v Berlíne," uviedol Spišiak vo svojom stanovisku, ktoré pre TASR sprostredkoval SAZ..

Prezident Slovenského atletického zväzu Peter Korčok priznal, že prežíval krušné chvíle. "Uplynulých osem mesiacov sme zažívali ťažké obdobie, bolo náročné nielen pre tím ľudí, ktorí s Matejom spolupracoval, ale aj pre celú slovenskú atletiku. Táto kauza na ňu vplývala negatívne. Robili sme všetko pre to, aby sme IAAF presvedčili, že Maťo sa ničím neprevinil. Jeho tím - právnici, lekári, vedci - odviedol vysoko profesionálnu prácu. Takisto samotný Matej usilovne zbieral všetky možné odborné informácie o stave svojho organizmu, o jeho reakciách, skladal mozaiku, vďaka ktorej sa podarilo očistiť jeho meno. Získal posudky naozaj renomovaných svetových expertov, ktorí boli ochotní podieľať sa na vyvrátení podozrení. Pravda zvíťazila, ukázalo sa, že Maťo nepochybil. Poznám ho roky, takmer odmalička. Viem, prečo, a v čom bol výnimočný. Veril som mu, že nepochybil, no často som pochyboval, či tento boj dovedie do víťazného konca. Najdôležitejšie však bolo, že napokon uverili tí, ktorí ho podozrievali z porušenia antidopingových pravidiel. Matej sa celý čas snažil byť objektívny a svoju obhajobu staval najmä na odborných posudkoch. Myslím si, že vďaka tomu, vďaka skvelej práci celého tímu odborníkov, napokon uspel. Táto kauza však ukázala, aký je úspech krehký a ľahko pominuteľný.“