Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Atletika

VIDEO: Tóth čaká na verdikt IAAF, súťažný návrat smeruje do Dudiniec

Na snímke slovenský atlét Matej Tóth pokrstil knihu s názvom "BEŽEC A LYŽICA" 17. októbra 2017 v Bratislave. Foto: TASR/Martin Baumann

Kauza sa chýli k rozuzleniu.

Bratislava 17. októbra (TASR) - Medzinárodná asociácia atletických federácií (IAAF) už posudzuje prípad nezrovnalostí v biologickom pase slovenského atléta Mateja Tótha. Putoval k nej po tom, ako úradujúci olympijský víťaz v chôdzi na 50 kilometrov presvedčil o svojej nevine Disciplinárnu komisiu Slovenského atletického zväzu (SAZ).

Kauza sa chýli k rozuzleniu. "Naša DK rozhodla. Všetky dokumenty by už mali byť na IAAF, ktorá prehodnocuje uznesenie aj argumenty. Čakáme, nie je úplne isté, že musia dodržať avizovaný termín 21 dní. Myslím si, že do mesiaca by sme mali vedieť výsledok," povedal Tóth. Zostali len dva scenáre, jeden pozitívny a druhý negatívny: "Jeden je, že IAAF akceptuje naše argumenty a rozhodnutie DK. To je najlepší scenár a tým pádom sa celá kauza pre mňa skončila a fungujem normálne. V negatívnejšom sa s tým nestotožní a bude trvať na svojom, že odchýlky v mojom biologickom pase spôsobil doping. Jediná možnosť, ako môže Medzinárodná asociácia atletických federácií, resp. Jednotka pre integritu atletiky (AIU) zvrátiť verdikt, je obrátiť sa na Športový arbitrážny súd (CAS)."



Na inštitúcii vo švajčiarskom Lausanne by však proces prebiehal od začiatku. "Všetky argumenty môžeme použiť, ale proces sa začne odznova. Aby sa zas ľudia nebáli, že to budú roky alebo niečo podobné. Rozprávali sme sa s právnikmi, ktorí majú skúsenosti s arbitrážami, je reálne, že sa to uzavrie do konca roka a takmer určite do začiatku sezóny," pokračoval Tóth v objasňovaní momentálnej situácie.



Slovenský Športovec roka 2016 sa už zapojil do tréningového procesu, spestril si ho, keď sa v utorok stal krstným otcom knihy o stravovaní pre bežcov. Práve výživu považuje za podstatnú zložku svojej prípravy. Tótha teraz zdravotne nič neobmedzuje ani netrápi: "Musím zaklopať. Trénujem, celkom dobre sa nabaľuje výkonnosť. Zo suterénu sa pomaličky dostávam na bod nula. Na ten sa potrebujem dostať v októbri, aby som v novembri mohol začať prípravu naostro, ako som zvyknutý po minulé roky. Samozrejme, ak by to nešlo na arbitráž, môžem sa s plným úsilím, sústredeniami a všetkým, čo k tomu patrí, pripravovať na sezónu. Premiéru budem smerovať na Dudinskú päťdesiatku. Keď to dopadne dobre a už sa to nebude naťahovať, chcel by som sa na päťdesiatku nachystať veľmi kvalitne a zodpovedne, aby som sa nielen zúčastnil a splnil limit na majstrovstvá Európy, ale aj podal veľmi slušný výkon. Pokiaľ sa to bude naťahovať, pravdepodobne nebudem môcť absolvovať ani sústredenia, budem sa pripravovať v domácich podmienkach. Ak sa to následne skončí kladne na arbitráži, potom by som Dudince vnímal iba ako poistku spraviť limit na ME a všetku prípravu smeroval na ne."

V kúpeľnom sídle Dudince sa chodecké preteky pravidelne konajú v marci. Európsky šampionát sa v Berlíne uskutoční od 7. do 12. augusta 2018. "Zatiaľ sú to hypotézy, všetko sa uvidí v najbližších týždňoch," dodal Tóth ku svojmu programu na budúcu sezónu.