Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Atletika

Slovenský atletický zväz chce nominovať na ME v krose 15 až 20 bežcov

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Branislav Račko

Slovenský atletický zväz (SAZ) plánuje obsadiť všetkých šesť individuálnych súťaží, o štarte v novinke v programe ME, miešanej štafete na 4x1,5 km, sa ešte definitívne nerozhodlo.

Bratislava 27. septembra (TASR) - Slovenské farby na 24. majstrovstvách Európy v krose v Šamoríne 10. decembra, na ktoré sa predbežne prihlásilo 556 bežcov z 35 krajín, by malo reprezentovať 15 až 20 vytrvalcov. Slovenský atletický zväz (SAZ) plánuje obsadiť všetkých šesť individuálnych súťaží, o štarte v novinke v programe ME, miešanej štafete na 4x1,5 km, sa ešte definitívne nerozhodlo.

"Účasť štafety je otvorená, záujem bežať v nej prejavili naši dvaja najlepší míliari, Jozefovia Pelikán a Repčík. S výberom žien do tímu sa nám situácia skomplikovala. Uvidíme, či nájdeme dve adeptky adekvátnej výkonnostnej úrovne," uviedol v oficiálnej tlačovej správe organizátorov šéftréner SAZ pre dlhé behy a behy mimo dráhu Pavel Kováč.

Slovenskú štafetu na šamorínskych ME v x-bionic® sphere by rád videl aj ústredný tréner SAZ Martin Pupiš. "Práve v tejto disciplíne vidím šancu na pekné umiestenie, preto urobíme všetko pre to, aby sme v nej mali zastúpenie. Pôvodne sme si mysleli, že zo žien pobežia Lucia Hrivnák Klocová a Alexandra Štuková, prípadne Gabriela Gajanová. Naša dlhodobo najlepšia bežkyňa však ukončila kariéru, Štuková mala zdravotné problémy a Gajanová kros nemá v pláne. Musíme zvážiť, či sa nám podarí zostaviť kvarteto spĺňajúce akú-takú medzinárodnú úroveň. Ak by sme štafetu nepostavili, mrzelo by nás to, keďže ide o premiéru tejto disciplíny, navyše v domácom prostredí. Verím, že najneskôr dva mesiace pred šampionátom sa situácia ohľadne štafety definitívne vyjasní," dúfa Pupiš. Okrem Štukovej pripadajú do úvahy ešte Katarína Beľová, Martina Šamudovská či Ľubomíra Maníková.

O ďalších slovenských účastníkoch ME 2017 v krose sa rozhodne v dvojkolovej kvalifikácii. Prvé preteky sa uskutočnia 29. októbra (miesto zatiaľ nie je určené, stane sa tak v najbližších dňoch), druhé 19. novembra na majstrovstvách Slovenska v Šamoríne. Na ME by mali štartovať prví traja s najlepším súčtom umiestení z oboch kvalifikácií, pričom v prípade rovnosti bodov rozhoduje poradie na slovenskom šampionáte. Štart na ME je podmienený aj adekvátnou výkonnosťou.

Po získaní práva usporiadať 24. ME v krose vznikol aj projekt prípravy slovenských najlepších bežcov na toto podujatie s názvom Šamorín 2017. V rámci neho zorganizoval SAZ štyri tréningové kempy spojené s testovaním. Tri sa uskutočnili v Banskej Bystrici (27. – 29. novembra 2015, 18. – 23. marca 2016, 12. – 18. marca 2017), jeden na Štrbskom Plese (15. – 28. októbra 2016). "Snažili sme sa našim bežcom vytvoriť čo najlepšie podmienky aj tým, že sme im umožnili štartovať a získavať skúsenosti na rôznych podujatiach ako ME v krose, v Európskom pohári na 10 000 m, MS v polmaratóne či šampionátoch v behu do vrchu. Žiaľ, až na pár výnimiek nie je výsledný efekt taký, ako sme očakávali," zhodli sa Pavel Kováč a Martin Pupiš: "Čakali sme, že bežci aj v súvislosti s ME v Šamoríne vyvinú ešte väčšie úsilie. Mnohým akoby chýbal zámer a dlhodobejšia koncentrácia na jeden daný cieľ. Verím však, že napokon všetci, ktorí budú na európskom šampionáte štartovať, pripravia sa naň stopercentne a potešia všetkých slovenských atletických fanúšikov."

Pavla Kováča by potešilo, ak by si súčasní najlepší slovenskí vytrvalci na ME 2017 v krose vylepšili svoje umiestenia z predchádzajúcich šampionátov: "Minimálne v juniorských kategóriách na to vidím reálny predpoklad, a aspoň v jednom prípade verím aj v pozitívne prekvapenie v podobe výraznejšieho prekročenia očakávaní." "Budem rád, ak šamorínsky šampionát bude mať pre nás prívlastok najúspešnejší v histórii. Samozrejme, mohli by sme hovoriť o nereálnych cieľoch, ale ak sa na potenciál nášho tímu pozrieme reálne, a uvedomíme si záplavu Afričanov v dresoch iných európskych krajín, musíme byť radi, ak prekonáme výsledky z minuloročných ME v Taliansku. To by som považoval za dobrý signál do budúcnosti a vnímal by som to aj tak, že podpora vytrvalcov v posledných rokoch nevyšla úplne nazmar," uviedol šéftréner SAZ Pupiš.