Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Atletika

Na mítingu P-T-S bude celá slovenská špička vrátane Tótha a Volka

Na snímke slovenský šprintér Ján Volko s trénerkou Naďou Bendovou. Foto: TASR/Michal Svítok

V hlavnom programe bude dvanásť disciplín - osem mužských a štyri ženské.

Bratislava 29. mája (TASR) – V športovom komplexe x-bionic sphere v Šamoríne sa v piatok 29. júna uskutoční 53. ročník medzinárodného atletického mítingu P–T–S. Predstaví sa kompletná slovenská špička vrátane chodca Mateja Tótha či šprintéra Jána Volka.

"Obnovený a doma i v zahraničí obľúbený míting je už tretí rok v gescii Slovenského atletického zväzu (SAZ). V priamom prenose ho bude vysielať RTVS (19.00 - 21.00 h)," informoval na utorňajšej tlačovej konferencii prezident SAZ a predseda organizačného výboru P–T–S Peter Korčok. "Chceli by sme nadviazať na predchádzajúce dva vydarené ročníky a ponúknuť pre slovenských divákov atraktívnu atletiku, na ktorej sa budú v hlavných disciplínach podieľať všetci slovenskí významní atléti. Som rád, že účasť potvrdili chodec Matej Tóth a šprintér Ján Volko, ktorí budú najväčšími ťahákmi slovenskej atletiky. Snažíme sa zabezpečiť k nim významné mená svetovej atletiky. Rozhodli sme sa pokračovať aj v tradícii pozývania atletických legiend, rokujeme o účasti kubánskeho svetového rekordéra v skoku do výšky Javiera Sotomayora," povedal Korčok.

V hlavnom programe bude dvanásť disciplín - osem mužských (100 m, 1500 m, 400 m prek., výška, trojskok, oštep, 3000 m chôdza a kladivo ako súčasť prestížneho seriálu IAAF Hammer Throw Challenge) a štyri ženské (400 m, 800 m, 100 m prek., diaľka). "Disciplíny hlavného programu sme vyberali tak, aby sme našej špičke umožnili kvalitný štart v medzinárodnej konkurencii primeranej výkonnostnej úrovne. V Šamoríne by sme mali vidieť veľkú väčšinu našich popredných atlétov - míliara Jozefa Repčíka, prekážkara Martina Kučeru, výškarov Matúša Bubeníka s Lukášom Beerom, trojskokana Tomáša Veszelku, kladivára Marcela Lomnického, oštepára Patrika Žeňúcha, chodca Mateja Tótha, štvorstovkárky Alexandru Bezekovú a Ivetu Putalovú, osemstovkárky Gabrielu Gajanovú a Alexandru Štukovú, v diaľke v Memoriáli Evy Šuranovej Janu Velďákovú a všestrannú Luciu Vadlejch v súboji s jednou zahraničnou hviezdou, či chodkyňu Máriu Katerinku Czakovú," uviedol šéftréner SAZ Martin Pupiš. Popri hlavnom programe sa uskutočnia i viaceré disciplíny v národnom programe, medzi nimi je aj kladivo žien.

Dvojnásobná kladivárska vicemajsterka Európy a bronzová z MS Martina Hrašnová sa po vlaňajšej predčasne ukončenej sezóne a operácii ľavého kolena znova vracia do atletického kolotoča. Už cez víkend nastúpi v slovenskej atletickej lige v Banskej Bystrici: "Pre mňa bude prvou métou hodiť limit na ME v hodnote 69 metrov. Dávno som už toľko nehodila. Dúfam, že sa mi to podarí hneď pri prvom štarte v sezóne. V Šamoríne v rámci sprievodného programu by som na to chcela nadviazať, dosiahnuť čo najhodnotnejší výkon. Pre mňa to bude pred ME jediný kvalitnejší míting s dobrou diváckou kulisou."

Šprintérsky objav halovej sezóny a najväčší domáci súper Volka je Šimon Bujna. Zverenec Dany Horskej zažiaril v tohtoročnej halovej sezóne, vo finále behu na 60 m na domácom šampionáte ponaháňal aj Volka. Prehral s ním len o tri stotiny sekundy. Aj letnú sezónu odštartoval solídne. V prvom kole českej extraligy v Prahe si zlepšil osobné rekordy na 100 m časom 10,53 sekundy a na 200 m 21,21 s: "Teším sa, že v Šamoríne nastúpim v hlavnom programe, kde bude veľmi dobrá konkurencia. Ak budú dobré podmienky, dobré počasie, verím, že môžem zabehnúť veľmi dobrý čas a splniť limit na ME."

Organizačný výbor pracuje s garantovaným rozpočtom 200.000 eur bez niektorých bartrovaných nákladov a televízneho prenosu. Na prémie, štartovné a cestovné je vyčlenená suma 75.000 eur.