Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Atletika

Na ME v krose v Šamoríne sa črtá rekordná účasť bežcov

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Branislav Račko

Na programe je celkovo deväť behov, z toho sedem majstrovských, ktoré absolvujú juniori a juniorky, ženy a muži do 23 rokov, ženy, muži, miešané štafety, verejnosť deti a dospelí.

Bratislava 10. októbra (TASR) – Na nadchádzajúcich 24. ME v krose v Šamoríne v nedeľu 10. decembra očakávajú organizátori zo Slovenského atletického zväzu (SAZ) rekordnú účasť bežcov.

"Máme za sebou náročné obdobie príprav a niekoľko kontrolných návštev z Európskej atletiky (EA). Máme definitívne uzatvorenú trať, na ktorej sa bude súťažiť. Okruh pre bežcov bude zaujímavý, členitý, s trávnatým aj asfaltovým povrchom a s niekoľkými zaujímavými prekážkami," informoval na utorňajšej tlačovej konferencii prezident SAZ a súčasne predseda organizačného výboru ME Peter Korčok a dodal: "Črtá sa rekordná účasť 582 bežcov z 35 krajín. Doposiaľ najviac – 525 - ich štartovalo v Belehrade v roku 2013. Spolu so sprievodom je prihlásených celkovo 786 účastníkov, nerátajúc do toho hostí a organizátorov. Novinkou sú preteky miešaných štafiet a beh pre verejnosť, deti a dospelých na tej istej trati ako na šampionáte, na ktorý sa momentálne hlási 245 športovcov."

Na programe je celkovo deväť behov, z toho sedem majstrovských, ktoré absolvujú juniori a juniorky, ženy a muži do 23 rokov, ženy, muži, miešané štafety, verejnosť deti a dospelí. V predbežnej slovenskej prihláške na ME je 15 miest. "Nominácia sa uskutoční po dvoch kvalifikačných pretekoch, ktoré sa uskutočnia v Cabaji-Čápore (v nedeľu 29. októbra) a na majstrovstvách SR v Šamoríne (v nedeľu 19. novembra)," uviedol šéftréner SAZ Martin Pupiš. Premiéru na šamorínskych ME budú mať miešané štafety. Jednou z jej členiek by mala byť semifinalistka behu na 800 m na halových ME 2017 v Belehrade Alexandra Štuková. "Bola som zranená, absolvovala som jeden operačný zákrok, ktorý by mi mal pomôcť. Začínam s prípravou, verím, že budem do štartu v poriadku a budem si môcť užiť atmosféru tohto podujatia," povedala členka BK HNTN Bratislava. Za mužov by mali nastúpiť Jozef Repčík a Jozef Pelikán. Pôvodne sa uvažovalo aj so štartom Lucie Klocovej, tá však ohlásila ukončenie aktívnej činnosti. "Otázku účasti našej štafety chcem uzavrieť v sobotu 14. októbra na zasadnutí sekcie behov," vysvetlil Pupiš.

Posty ambasádorov ME prijali jedenásty triatlonista z OH 2016 v Riu de Janeiro Richard Varga a populárny moderátor Matej "Sajfa" Cifra, ktorý je aj solídny kondičný bežec. Obaja budú propagovať najvýznamnejšie športové podujatie v olympijských športoch organizované v roku 2017 na Slovensku. "Beh mám rád, je pre mňa motivačné zabehnúť si trať, na ktorej predtým budú bežať profesionálni bežci. Trénujem, napredujem, na šesťkilometrovom okruhu si trúfam dosiahnuť čas okolo 30 minút," povedal Matej "Sajfa" Cifra, ktorý bude bežať v reprezentačnom drese Slovenska. Ten mu na záver tlačovej konferencie odovzdal P. Korčok.

Program 24. ME v krose v Šamoríne:

nedeľa 10. decembra, 9.00: juniorky, 9.25: juniori, 9.55: ženy do 23 rokov, 10.35: muži do 23 rokov, 11.15: ženy, 11.55: muži, 13.10: miešaná štafeta, 15.00: beh pre verejnosť - mládež, 15.20: beh pre verejnosť – dospelí