Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Atletika

Na BBL Wang Ju po dramatických zápletkách s cenným skalpom Barmiša

Na snímke čínsky skokan do výšky Jü Wang v súťaži mužov na 24. ročníku medzinárodného halového výškarského mítingu Banskobystrická latka 2018 v utorok 6. februára 2018 v Banskej Bystrici. Foto: TASR/Branislav Račko

Čínsky skokan do výšky na Banskobystrickej latke, populárnom mítingu s hudbou, až doteraz neštartoval.

Banská Bystrica 7. februára (TASR) - Čínsky skokan do výšky na Banskobystrickej latke, populárnom mítingu s hudbou, až doteraz neštartoval. Na 24. ročníku sa však v hale na Štiavničkách objavil Wang Ju a akoby nahlas povedal, prišiel som, videl som, zvíťazil som. Stačilo na to 231 cm, aby po dramatickej zápletke zdolal hviezdu prvej veľkosti Katarčana Baršima vďaka lepšej bilancii pokusov. Ruska Lasickeneová zažiarila s 202 cm, no na víťazstvo sa nesmierne narobila, až 15-krát bojovala s latkou a 191 i 197 cm zdolala až na tretí pokus.

Čo všetko sa čakalo a na Banskobystrickej latke nenaplnilo? Účasť úradujúcich majstrov sveta, svetových jednotiek sľubovala veľké výkony. Obaja, či už Lasiskeneová, alebo Baršim sa však trápili. Od začiatku mali problémy s technikou, našťastie ruská výškarka sa zavčas prebudila a BBL v jej 24. ročníku ozdobila výkonom 202 cm a pokusmi na 206. Baršimovi sa budíček nepodaril a 231 cm pri jeho fazóne sa zdá príliš málo. Banská Bystrica tak vošla do histórie a bude natrvalo spájaná s pretrhnutou víťaznou šnúrou Katarčana, ktorá trvala od septembra 2016 až doteraz 17 mesiacov.

Rekord mítingu sa pri Lasickeneovej pokusoch na 206 cm zatriasol, pri Baršimovi už nie, no vcelku pochopiteľne, jeho 240 cm z roku 2015 vyčnieva príliš vysoko. Ktovie však, aký by bol scenár, keby prekonal 233 cm, možno by si latku naložil do rekordnej polohy a úplne tak naplnil očakávanie.

Limity na HMS v Birminghame 197 a 233 cm lákali, no jedine Lasickeneová, ktorá si s ním hlavu lámať nemusí a ako svetová jednotka ho už splnila, ho s víťazným pokusom 202 cm prekonala. Aj pre Baršima, v tejto sezóne s 238 cm, už nepredstavoval nejakú motiváciu. Ďalší účastníci BBL tieto méty neprekonali, a to bolo možné považovať za ďalší nenaplnený cieľ organizátorov.

Slovenská výška divákov roztlieskala len pri nižších výškach a Matúš Bubeník s 220 cm mohol byť z toho sklamaný. "Pre mňa je pozitívum už len to, keď súťaž dokončím pri plnom zdraví," skonštatoval. "Posúvam sa tak vpred hlavnému k letnému cieľu, majstrovstvám Európy. Zima by sa do väčšej pozornosti tlačila vpred len vtedy, keby mi šlo všetko extra perfektne. Mne sa predtým vždy v Banskej Bystrici skákalo lepšie ako v Hustopečiach, kde som nedávno zdolal 230 centimetrov. V kútiku duše som si robil nádej, že tento výkon zlepším. Mrzí ma, že som zo seba nedostal maximum."

Podľa šéfa mítingu Alfonza Jucka Banská Bystrica nesklamala. "Diváci boli tradične výborní, súboje skvelé, Slováci sa držali tak ako mohli. Samozrejme, od katarského výškara sme čakali viac, navyše aj prehral a prerušil si víťaznú sériu, to nás naozaj prekvapilo. Robil čo mohol, no nemal svoj deň. Aj Ruska bojovala a tak sme videli po šiestich rokoch medzi ženami aj dvojmetrový skok. V súťaži mužov sme čakali lepší víťazný výkon, no to neznamená, že sme z toho smutní. Je to šport a už myslíme na jubilejný 25. ročník a ďalšie ciele."

Banskú Bystricu skloňovali na celom svete, ani nie tak vďaka výkonom. "Celý svet sa asi bude zamýšľať, čo sa to v tej Banskej Bystrici udialo, lebo Baršim často neprehráva a bolo nečakané, že sa mu to u nás pritrafilo," dodal Alfonz Juck. "Víťazný Číňan Wang Ju sa na druhej strane ukázal vo výbornom svetle a ak sa dostane na halové majstrovstvá sveta, môže útočiť na medailu."

Na 24. ročník sa bude spomínať okrem magickej diváckej atmosféry najmä vďaka zápletke. Alfonz Juck: "Nastala vďaka menšej presvedčivosti favoritov. O to bolo zaujímavejšie a dramatickejšie vyvrcholenie v oboch súťažiach, diváci si určite prišli na svoje a zabavili sa tak, ako si na Banskobystrickej latke zvykli."