Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia SEKCIA: Vražda novinára J. Kuciaka

Vyše 300 novinárov podpísalo vyhlásenie pol roka od vraždy J. Kuciaka

Na nedatovanej snímke slovenský novinár Ján Kuciak, ktorého zavraždili aj so snúbenicou vo Veľkej Mači a ich telá našli v nedeľu 25. februára 2018. Foto: TASR/AP

Novinári a vydavatelia v ňom zdôrazňujú, že hoci nimi vražda kolegu otriasla, nezastrašila ich. Neprestávajú sa preto pýtať, pátrať či kontrolovať politikov a ľudí vo verejných funkciách.

Bratislava 17. augusta (TASR) - Viac ako 300 slovenských novinárov a vydavateľov sa podpísalo pod vyhlásenie v súvislosti s ubehnutím pol roka od vraždy investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. V ňom okrem iného apelujú na to, aby sa na tento čin a tiež na nenahraditeľnosť invetigatívnych novinárov v demokratickej krajine nezabudlo. Informujú o tom portály Aktuality, Denník N a SME.

"Stále nevieme, kto ich zabil a prečo to urobil. Stále máme pochybnosť, či je vyšetrovanie naozaj nezávislé. Keďže po vražde sa zásadné zmeny na polícii či prokuratúre neudiali, veľkú dôveru v skutočné vyšetrovanie mať ani nemôžeme," uvádza sa v otvorenom liste.

Novinári a vydavatelia v ňom zároveň zdôrazňujú, že hoci nimi vražda kolegu otriasla, nezastrašila ich. Neprestávajú sa preto pýtať, pátrať či kontrolovať politikov a ľudí vo verejných funkciách. Nezávislí novinári sú podľa nich pre demokratickú krajinu nenahraditeľní, preto apelujú, aby sa na to ani po pol roku od dvojnásobnej vraždy nezabudlo.

Investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenicu Martinu Kušnírovú zavraždili v stredu 21. februára 2018 v rodinnom dome vo Veľkej Mači v okrese Galanta.