Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Prezidentské voľby

VIDEO: Štáb Čaputovej po prvých výsledkoch ožil

Na snímke kandidátka na prezidentku Zuzana Čaputová vo volebnej centrále po 2. kole prezidentských volieb 30. marca 2019 v Bratislave. Foto: TASR - Michal Svítok

Všetci oslovení veria, že Čaputová bude prvá slovenská prezidentka.

Bratislava 30. marca (TASR) - Volebný štáb Zuzany Čaputovej po prvých neoficiálnych predbežných výsledkoch prezidentských volieb ožil. Všetci oslovení veria, že Čaputová bude prvá slovenská prezidentka.

Do štábu prichádzajú stále ďalší hostia. Prítomní sú okrem Roberta Mistríka, politikov z Progresívneho Slovenska (PS) a Spolu v bratislavskej Starej tržnici napríklad aj herci Alexander Bárta, Zuzana Fialová či Ján Koleník. Čaputovú prišiel podporiť aj český skladateľ, aktivista a politik Michael Kocáb. Očakáva sa aj príchod prezidenta Andreja Kisku.



Mistrík má z výsledkov veľmi dobré pocity. "Vyzerá to dobre. Som rád, že sa to takto skončilo a Zuzana Čaputová bude prezidentkou," povedal Mistrík. Michal Truban z PS nechce predbiehať, ale verí v Čaputovej víťazstvo. Priznáva, že pre PS bude jej odchod do paláca stratou. "Pani Čaputová bola veľký prínos, ale PS nikdy nestálo na jednom človeku," doplnil.

Pokiaľ Čaputová vyhrá, podľa Trubana je to veľmi dobrá správa. "Ukazuje to, že aj pozitívnym prístupom sa dá zvíťaziť a že ľudia na Slovensku to chcú. Je to dobrá správa," poznamenal. Miroslav Beblavý zo Spolu doplnil, že Čaputovej výsledok je ukážkou "obrovskej túžby ľudí po zmene a po zmene štýlu politiky".



Exposlanec Národnej rady (NR) SR a environmentálny aktivista Mikuláš Huba vyzdvihol, že vďaka Čaputovej sa Slovensko stane jednou z tých mála krajín sveta, ktoré majú na svojom čele človeka vnímajúceho problémy životného prostredia ako jednu z top priorít a hrozieb 21. storočia. "Je to prelomová správa pre Slovensko aj pre strednú Európu a svojím spôsobom aj pre celý svet," povedal.

Kocáb má pocit, že Čaputová je prvou predzvesťou zmeny trendu v Európe. "Bude to poučné aj pre krajiny, kde sa vedú agresívne bulvárne kampane, kde je idealizmus v úzadí. Ona prichádza s nejakou zvláštnou čistotou, otvorenosťou a zdvíha späť tie normálne ľudské hodnoty," vysvetlil.

Čaputovú podporila aj Zuzana Fialová. Rozhodla sa preto, lebo "takto morálne integrovaného a pevného človeka" v slovenskej politike stretla málokedy, ak vôbec. Avizovala, že bude sledovať Čaputovej kroky a bude k nej kritická, ak sa budú vymykať tomu, čo sľúbila. Nemyslí si, že k tomu dôjde, ale uvedomuje si, že je len človek a ten robí chyby.

To, že Slovensko zrejme bude mať na najvyššom poste ženu, hodnotí pozitívne. "Je to obrovský signál pre slovenské dievčatá. Podľa výskumov sú jedny z najnešťastnejších v Európe, najmenej si veria, a som presvedčená o tom, že osoba prezidentky, ktorá je rozvážna, pokojná, vzdelaná a integrovaná, by mohla byť niečím, čo posunie úroveň vnímania žien v tejto krajine, ktorá je stále ešte trochu barbarská a 'mačochistická'," doplnila Fialová.

Prišiel jej zagratulovať aj A. Kiska


Zuzane Čaputovej prišiel zagratulovať prezident SR Andrej Kiska, ktorého 15. júna podľa neoficiálnych predbežných výsledkov vystrieda v paláci. Priniesol jej kyticu kvetov.

"Opäť nám mnoho krajín závidí, že sme si zvolili prezidentku, ktorá symbolizuje hodnoty ako slušnosť" vyhlásil Kiska. Slovensko sa podľa jeho slov nachádza v morálnej kríze a potrebuje prezidentku ako je Zuzana Čaputová.

"Prezidentku, ktorá povedala, že sa postaví zlu, ktorá povedala, že spravodlivosť je to, čo potrebujeme," doplnil s tým, že je potrebné vrátiť dôveru ľudí v štát.

Po sčítaní viac ako 90 percent okrskových zápisníc si Zuzana Čaputová drží náskok so ziskom 58,01 percenta, v absolútnom vyjadrení získala zatiaľ 940.609 hlasov. Maroš Šefčovič má 41,99 percenta alebo 680.579 hlasov. Vyplýva to z predbežných neoficiálnych výsledkov zverejnených Štatistickým úradom SR.