Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Prezidentské voľby

Poslednú lyžovačku v sezóne na Donovaloch lyžiari zakončili pri urne

Ilustračné foto. Foto: TASR/Andrej Galica

Voliť chodia pred obedom a poobede po lyžovačke. Domáci väčšinou využijú podvečer, keď idú do kostola. Ten susedí s obecným úradom.

Donovaly 30. marca (TASR) – Poslednú víkendovú lyžovačku na Donovaloch v tohtoročnej sezóne 2018/2019 využili v slnečnú sobotu lyžiari, ale aj turisti z celého Slovenska aj na uplatnenie si svojho práva voliť prezidenta SR. S hlasovacími preukazmi prichádzali do jediného okrsku na obecnom úrade tejto horskej obce v Banskobystrickom okrese. Popoludní ich okrsková volebná komisia napočítala vyše 70, miestnych okolo 40.

"Je to široká vzorka obyvateľov Slovenska. Chodia k nám z východu krajiny, západu, Bratislavy či Stredoslováci," zhodnotila pre TASR predsedníčka okrskovej volebnej komisie Jolana Lackovičová.

Voliť chodia pred obedom a poobede po lyžovačke. Domáci väčšinou využijú podvečer, keď idú do kostola. Ten susedí s obecným úradom. "S prenosnou urnou ideme večer do Penziónu Zornička, kde máme nahlásených okolo 60 účastníkov. Objednali si schránku možno preto, lebo ich je veľa a nemajú sa k nám ako presunúť. Z domácich máme nahlásenú jednu obyvateľku," konštatovala Lackovičová.

V prvom kole prezidentských volieb dosiahla volebná účasť na Donovaloch vyše 83 percent a prekvapením bolo druhé miesto kandidáta Františka Mikloška (KDH), ktorému odovzdalo hlas 55 voličov.

"Mikloška volili najviac účastníci seminára v Zorničke. To nám vtedy sami povedali, že oni volia jeho," reagovala Lackovičová. Podľa nej u Donovalčanov nie sú príliš veľké rozdiely v účasti, či už ide o komunálne, prezidentské alebo parlamentné voľby. Občania považujú za povinnosť ísť voliť.

Počet zapísaných voličov na prvé kolo volieb prezidenta SR pred dvomi týždňami bol 439 a odovzdaných platných hlasov pre všetkých kandidátov bolo 365. Ako uviedla Lackovičová, až 262 ľudí hlasovalo s preukazmi, 103 bolo miestnych.

Na druhé kolo volieb úrad vydal asi 15 hlasovacích preukazov pre miestnych, ktorí v túto sobotu volili niekde inde.