Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Prezidentské voľby

Šefčovič: Najhlasnejším apelom je výzva k celospoločenskému zmieru

Na snímke M. Šefčovič. Foto: TASR Jakub Kotian

Šefčovič zdôraznil, že kandiduje ako nezávislý kandidát, ktorý chce byť nadstraníckym prezidentom. Odmietol spochybňovanie svojej nezávislosti a integrity.

Bratislava 8. februára (TASR) - Výzva k celospoločenskému zmieru je najhlasnejší apel, ktorý si kandidát na prezidenta Maroš Šefčovič vypočul pri stretnutiach s občanmi počas prvého týždňa svojej predvolebnej kampane. Doterajší podpredseda Európskej komisie (EK), ktorý v prezidentských voľbách kandiduje ako nezávislý s podporou strany Smer-SD, to uviedol na piatkovej tlačovej konferencii.

Zdôraznil, že tému celospoločenského zmieru považuje i on za zásadnú, je totiž presvedčený, že budúcnosť Slovenska závisí na tom, či ho budú neustále vyčerpávať politické a spoločenské šarvátky, alebo krajina dokáže svoju schopnosť byť súdržná. "Najväčší progres a úspechy dosiahla slovenská spoločnosť vtedy, keď sa dokázala zjednotiť," upozornil. "A len súdržná krajina môže prejsť zložitým období, ktoré nás čaká," dodal prezidentský kandidát.

V súvislosti s poukázaním na atmosféru v spoločnosti dostal otázku, ako by sa zachoval v prípade aktuálnej voľby ústavných sudcov. Reagoval, že je to otázka pre súčasný parlament a prezidenta krajiny. "Verím, že parlament vyselektuje 18 kandidátov, z ktorých prezident vyberie deviatich sudcov ústavného súdu na nasledujúcich 12 rokov," uviedol Šefčovič, ktorý sa odmietol bližšie vyjadriť ku snahe predsedu strany Smer-SD Roberta Fica dostať sa na ústavný sud.

Šefčovič zdôraznil, že kandiduje ako nezávislý kandidát, ktorý chce byť nadstraníckym prezidentom. Odmietol spochybňovanie svojej nezávislosti a integrity. "Mimochodom, som jediný kandidát, ktorý má previerku EÚ a NATO na najvyšší bezpečnostný stupeň," povedal Šefčovič, ktorý pripomenul, že svoju nezávislosť musel dokazovať vo funkcii eurokomisára.

Zopakoval šesť priorít, ktoré deklaroval pri ohlásení svojej kandidatúry, okrem celospoločenského zmieru sa týkajú sociálneho rozmeru spoločnosti, modernizácií a inovácií krajiny, ochrany slabších, ale i zakotvenia SR v Európe a jej úlohy v Európskej únii.

Na post prezidenta SR je 15 kandidátov, dve ženy a 13 mužov. Okrem Maroša Šefčoviča sa o hlasy Slovákov v marcových voľbách uchádzajú v abecednom poradí zoradení kandidáti: Béla Bugár, Zuzana Čaputová, Martin Daňo, Štefan Harabin, Eduard Chmelár, Marian Kotleba, Milan Krajniak, József Menyhárt, František Mikloško, Robert Mistrík, Róbert Švec, Bohumila Tauchmannová, Juraj Zábojník a Ivan Zuzula.

Voľby prezidenta SR sa uskutočnia 16. marca 2019, prípadné druhé kolo 30. marca 2019.