Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia VŠETKY SPRÁVY: Voľby do VÚC 2017

Vytvorenie krajov podporilo podľa V.Nižňanského proces demokratizácie

Viktor Nižňanský, archívna snímka. Foto: TASR/Martin Baumann

Za problémy označil zlé vymedzenie hraníc krajov, obmedzenie rozvoja juhovýchodného Slovenska, ktoré nemá svoje regionálne centrá či vysokú závislosť vyšších územných celkov na centrálnej vláde.

Bratislava 19. októbra (TASR) - Vytvorenie samosprávnych krajov podporilo proces demokratizácie Slovenska. Kraje tiež vykonali viacero pozitívnych vecí najmä pri odstraňovaní "obrovského modernizačného dlhu", ktorý prevzali po centrálnej vláde. Poukázal na to Viktor Nižňanský, ktorý sa podieľal na príprave decentralizácie. Pre TASR pomenoval pozitíva aj negatíva krajov.

"Odovzdanie právomocí a financií a priame voľby do orgánov samosprávy stabilizovali politický systém a podporili proces demokratizácie Slovenska. Tento model, ktorý je samozrejme možné upravovať a zlepšovať tak, ako sa vyvíja spoločnosť a menia sa rámcové podmienky, výrazne obmedzuje jednoduchý návrat nedemokratického režimu," vysvetlil.

Kraje podľa jeho slov vykonali viacero pozitívnych vecí najmä pri odstraňovaní "obrovského modernizačného dlhu napríklad v oblasti ciest, školstva a pod., ktorý prevzali po centrálnej vláde". "Táto skúsenosť centralistického riadenia štátu, ktorá sa naplno prejavila po roku 1989, by mala byť výstrahou pri pokusoch o opätovnú koncentráciu moci a poštátňovaní územnej samosprávy," podotkol.

Za problémy označil zlé vymedzenie hraníc krajov, obmedzenie rozvoja juhovýchodného Slovenska, ktoré nemá svoje regionálne centrá, vysoká miera závislosti vyšších územných celkov (VÚC) na centrálnej vláde, nedostatok financií na rozvoj či obmedzený vplyv na prerozdeľovanie eurofondov.

K problémom podľa neho prispieva aj "zlá personálna politika, nedostatočné hľadanie možností, ako získať a udržať si kvalitných ľudí, mzdová politika a neexistencia strategických útvarov, ktoré by dlhodobo pripravovali zámery reagujúce na meniace sa podmienky". Spolupráca a prehlbovanie dôvery by podľa Nižňanského mali byť hlavným heslom pre miestnu a regionálnu politiku. "Lebo iba tak sa podarí využiť potenciál spravovaného územia," doplnil.

Doterajšie čiastkové prístupy k riešeniam a snahy o centrálne riešenie regionálnych problémov považuje za nevhodné. "Pretože nezohľadňujú väzby na všetky príčiny, v ktorých sa riešenie pohybuje. Tým nespochybňujem dôležitosť centrálnej vlády, tá by však nemala robiť to, čo môžu a majú pre občana robiť volení zástupcovia na úrovni obce, mesta a regiónu," poznamenal Viktor Nižňanský.