Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Video

SVET TU A TERAZ: SKALSKÝ: Praha je tretím najväčším slovenským mestom

Na snímke Vladimír Skalský. Foto: TABLET.TV

Hosťom Pavla Demeša v relácii SVET Tu a teraz bol Vladimír Skalský, riaditeľ Slovenského domu v Prahe a predseda svetového združenia Slovákov žijúcich v zahraničí.

Bratislava 18. januára (TABLET.TV) – Počas výročného roka, keď si pripomíname storočnicu Československa a štvrťstoročie samostatnej Českej a Slovenskej republiky, aj Slovenský dom v Prahe zorganizuje sériu spomienkových podujatí pri tejto príležitosti. Uviedol to Vladimír Skalský v štúdiu TABLET.TV. "Pripravujeme asi 12 podujatí priamo v Slovenskom dome v Prahe. Od vedeckej konferencie až po koncerty. Zorganizujeme tiež literárno-vedeckú konferenciu s názvom Prieniky českej a slovenskej literatúry," uviedol v relácii SVET Tu a teraz. Spomenul tiež, že časť osláv česko-slovenských výročí sa bude konať aj v Obecnom dome v centre českej metropoly. "Bude tam veľký slávnostný koncert s pražským komorných orchestrom a slovenskými tancami, kde sa budú odovzdávať aj vyznamenania veteránom, Čechom i Slovákom," doplnil.

Ako rodák zo Slovenska pri príležitosti výročného "osmičkového" roka zhodnotil tiež vzťahy medzi oboma krajinami. "Príbeh oboch krajín je aj napriek drobným peripetiám príbehom úspechu. Obe krajiny fungujú dobre a vzťahy medzi Slovákmi a Čechmi sú dnes lepšie, než boli za éry Československa," pričom dodal, že, súčasný stav je, podľa jeho mienky, výsledkom toho, že medzi oboma národmi dnes nie je závisť a vzájomné výčitky v takej miere ako kedysi.



Aj keď súčasné dobré vzťahy Slovenska s Českou republikou zhodnotil pozitívne, Skalský vyslovil znepokojenie, že v budúcnosti môžu stagnovať a nemusia sa ďalej rozvíjať. "V českom prostredí sa stráca schopnosť porozumieť slovenčine. Pasívny bilingvizmus je výzvou, aby sme sa v budúcnosti nestretli len ako dva národy, ktoré spája dávna minulosť a nič viac." Skalský sa domnieva, že Slováci žijúci v Českej republike sa viac pokúšajú hovoriť českým jazykom, než samotní Česi, ktorí žijú u nás. "Je to vidieť aj preto, lebo v Česku dnes žije približne 400 tisíc Slovákov, z toho 100 tisíc v hlavnom meste, čím sa Praha stáva tretím najväčším slovenským mestom po Bratislave a Košiciach. Naopak, keď sa pozrieme, koľko Čechov žije u nás, vidíme veľký rozdiel. Je ich približne 40 tisíc," priblížil Skalský.

Práve pre nich sa pripravuje aj Český dom v Bratislave. Podľa Skalského sa tak stane aj vďaka súčasnému prezidentovi českej republiky Milošovi Zemanovi. Na záver dodal, že v rovnakých priestoroch v historickom centre mesta by malo vzniknúť aj Centrum slovenského zahraničia.

Pozrite si reláciu SVET Tu a teraz s Pavlom Demešom a jeho hosťom.