Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Video

Nehmotné kultúrne dedičstvo UNESCO oslávili SĽUK aj zahraniční hostia

Galaprogram Slovenského ľudového umeleckého kolektívu (SĽUK) Nehmotné poklady / The intangible treasures pri príležitosti 10. výročia podpísania Dohovoru UNESCO o ochrane nehmotného kultúrneho dedičstva. Na snímke vystúpenie SĽUKu - vyhadzovaná z Myjavska. Bratislava - Rusovce, 27. októbra 2016. Foto: TASR/Michal Svítok

Slovenská republika ratifikovala Dohovor UNESCO o ochrane nehmotného kultúrneho dedičstva 24. apríla 2006.


Bratislava 27. októbra (TASR) – Galaprogram Nehmotné poklady, na ktorom sa dnes večer v Divadle SĽUK v Rusovciach predstavili súbory z domova i zo zahraničia, bol venovaný 10. výročiu ratifikácie Dohovoru UNESCO o ochrane nehmotného kultúrneho dedičstva Slovenskou republikou.

„Byť členskou krajinou UNESCO je prestíž, pretože členské krajiny UNESCO môžeme považovať za prestížny klub krajín, ktoré sa starajú o hodnoty vlastných krajín v oblasti prírodného dedičstva, kultúrneho dedičstva a záchrany kultúrnych pamiatok," povedala pre TASR generálna tajomníčka Slovenskej komisie pre UNESCO Edita Filadelfiová.

V programe galakoncertu nechýbal Slovenský ľudový umelecký kolektív, fujarista Karol Kočík, gajdoš Ľubomír Tatarka, Ťažká muzika a Repáňovská muzika z Terchovej, chlapi z horehronských obcí, bábkové divadlo Tyjátr z Nitry, divadlo Bořivoj a Slováčtí verbíři z Českej republiky, speváci Canto a tenore z Orune v Taliansku a Deaf Dance Academy z Turecka. Hlavným organizátorom podujatia bol SĽUK a Centrum pre tradičnú ľudovú kultúru na Slovensku.

„Málo ľudí na Slovensku to vie, a je to prirodzené, že nevedia nájsť spojenie medzi SĽUK-om a nehmotným kultúrnym dedičstvom, alebo agendou, ktorú robí UNESCO, ale pod SĽUK-om od roku 2010 pracuje Centrum pre tradičnú ľudovú kultúru a toto pracovisko je poverené práve implementáciou Dohovoru o ochrane nehmotného kultúrneho dedičstva," uviedol pre TASR generálny riaditeľ SĽUK-u Juraj Hamar. Takéto spojenie hudobného telesa a implementačného pracoviska pod jednou strechou je podľa neho ojedinelé v rámci všetkých 159 štátov, ktoré podpísali s UNESCO túto dohodu.

Prijatiu Dohovoru o ochrane nehmotného kultúrneho dedičstva predchádzalo niekoľkoročné úsilie členských krajín UNESCO a ich vládnych expertov, za podpory generálneho riaditeľa UNESCO, pokračovať v analyzovaní medzinárodných právnych noriem platných v oblasti ochrany kultúrneho dedičstva a identifikovať tie oblasti, v ktorých sa pociťoval deficit právnej ochrany.

Slovensko sa v rokoch 2001 až 2003 podieľalo na príprave nového normatívneho dokumentu UNESCO prostredníctvom odborného zastúpenia na prípravných expertných stretnutiach. Dohovor bol prijatý 17. októbra 2003, rezolúciou na 32. zasadnutí Generálnej konferencie UNESCO. Slovenská republika ratifikovala Dohovor UNESCO o ochrane nehmotného kultúrneho dedičstva 24. apríla 2006, do platnosti vstúpil 24. júna 2006.