Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Video

VIDEO: Islamský štát míňa stámilióny dolárov. Odkiaľ berie peniaze?

Zlatý dinár Islamského štátu. Foto: www.facebook.com

Predajom zlatého dinára, rabovaním a výkupným teroristi výdavky na vojnu nepokryjú. Prečítajte si, čo zistili experti zo Západu.

Bratislava 18.marca (Teraz.sk) - Na marec 2017 nebudú vedenie a bojovníci teroristického Islamského štátu spomínať v dobrom. Po neúspechu v bojoch o iracký Mósul vydal vodca islamistov abú Bakr Baghdádí príkaz na stiahnutie sa do hôr a neskôr na presun do mesta Rakka v Sýrii. Z hľadiska islamistov a ich odporcov sa samozvaný kalifát zmenšuje, čo má dopad na vojenské operácie, a samozrejme, na financovanie vojny a zabezpečenie služieb pre ľudí, ktorí na tomto území bývajú a aj ho v mene teroristov spravujú. Islamský štát nežije len z výkupného z únosov, umeleckých pamiatok, to sú "drobnosti".
Abu Bakr al-Baghdádi
Foto: TASR/AP

Vo februári tohto roka prestížny nemecký týždenník Der Spiegel uverejnil článok, v ktorom vychádzal zo štúdie expertov z Kráľovskej akadémie v Londýne spolu s audítorskou firmou Ernst & Young. Podľa nej väčšinu financií získavajú islamisti z daní a poplatkov z území, ktoré ovládajú. Len v roku 2014 odhadli objem takto vybraných peňazí na 300 miliónov dolárov. "Príjmy z ropy sú na druhom mieste, za nimi nasledujú rabovanie, konfiškácie a pokuty," konštatoval Der Spiegel a dodáva, že teroristická skupina stráca územie, ľudí aj ropné vrty. Medzi letom 2014 a novembrom 2016 sa rozloha irackého územia pod kontrolou islamistov zmenšila o 62 percent, zatiaľ čo v Sýrii klesla o 30 percent dodáva Der Spiegel. K tomu treba dodať, že po dobití území v Sýrii a Iraku sa do rúk islamistov dostali aj bankové zdroje, nerastné suroviny, nehnuteľnosti, osobný majetok. Štúdia odhaduje rozpočet Islamského štátu v roku 2014 na 520 až 970 miliónov dolárov až 1,89 miliardy dolárov a jeho pokles na v roku 2015 na 520 až 870 miliónov dolárov.
Na fotografii z februára 2017 iracké špeciálne sily vedú militanta Islamského štátu, Mósul, Irak.
Foto: TASR AP


Najhľadanejší muž a jeho peniaze pre Islamský štát
Zaujímavým spôsobom spracúva tému financovanie terorizmu cez únik peňazí pre moslimskú charitu britsko-americko-nemecký film Najhľadanejší muž z roku 2014. V islamskej komunite v Hamburgu sa objaví mladý muž rusko-čečenského pôvodu. Jeho otec, sovietsky dôstojník, mu zanechal v banke na tajnom účte ako dedičstvo milióny eur. Peniaze sa stanú udičkou, na ktorú chcú nemecká a americká tajná služba chytiť spojenca islamistov, predstaviteľa miestnej islamskej charity.



Len za zlatý dinár kúpite ropu
Islamský štát dal do obehu aj vlastnú menu zlatý dinár, ktorú používajú predovšetkým obchodníci s ropou. Cieľom bolo odpútať sa od amerického dolára ako platidla a zároveň predajom dinára získať tvrdú valutu. Ideológovia Islamského štátu to zdôvodnili aj tým, že sa treba vymaniť zo "satanského globálneho ekonomického systému". Zlatý dinár má hmotnosť 4,25 gramov z 21 karátového zlata a zmenárne vo východnej Sýrii ho nakupovali v lete 2016 po 190 dolárov (171 eur). Nie je vylúčené, že po páde Islamského štátu môžu mať mince teroristického štátu minimálne celkom zaujímavú zberateľskú hodnotu. Ich dizajn zvolili objednávatelia zámerne, vychádzajú z mincí Utmánovho kalifátu z roku 650 podľa kresťanského letopočtu.
Foto: TASR/AP

Príbeh financovania teristov pokračuje prácou najmä nemeckých, francúzskych a belgických tajných služieb a iniciatívami medzinárodného spoločenstva zastaviť príliv peňazí do Islamského štátu. Napríklad plynulý mesiac Rusko vyzvalo arabské štáty, aby sa pripojili k obchodnému a ekonomickému embargu voči územiam pod kontrolou extrémistickej
organizácie Islamský štát. Inú cestu zvolil Európsky parlament. Ten 16. marca odobril nariadenie na zastavenie financovania ozbrojených skupín prostredníctvom nákupu nerastov z konfliktných oblastí, čo však musia schváliť členské štáty. Týka sa stredných a veľkých dovozcov cínu, volfrámu, tantalu a zlata, ktorí si musia skontrolovať svoju sieť dovozcov.