Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda

UNESCO a veda

VIDEO: Slovenskí vedci si prebrali Ceny za vedu a techniku

Počas večera udelili aj ocenenia v kategóriách Osobnosť vedy a techniky do 35 rokov, Popularizátor vedy a Vedecko-technický tím roka.

Svetový deň vedy pre mier a rozvoj umožňuje propagovať význam vedy

Svetový deň vedy pre mier a rozvoj ponúka vedeckým pracovníkom príležitosť, aby hovorili o význame a potrebe vedeckej činnosti pre praktický život. Vyhlásilo ho UNESCO v roku 2003.

Barokové Česko na bratislavskom letisku predstavuje aj pamiatky UNESCO

Putovnú výstavu v tomto roku videli návštevníci v hornorakúskom Linzi, v Brne, na zámku Průhonice a v Škodovom paláci v Prahe.

Kardiochirurg Christiaan Barnard sa narodil pred 95 rokmi

Kardiochirurg odporúčal niekoľko zásad prospešných pre zachovanie vitality: šport, denne jeden až dva poháre červeného vína, olivový olej a najmä radosť vzbudzujúci sex.

Pred 150 rokmi sa narodila vedkyňa Maria Curie-Sklodowska

Dvojnásobná laureátka Nobelovej ceny za fyziku (1903) a chémiu (1911) je zakladateľkou rádiochémie a objaviteľkou prvkov polónium a rádium.

SAV: Počas Týždňa vedy a techniky vedci umožnia dotknúť sa atómu

Týždeň vedy a techniky potrvá do 12. novembra.

Členstvo v sieti kreatívnych miest UNESCO prepojí IT sektor s kultúrou

Organizácia Creative Industry Košice navrhla niekoľko aktivít, ktoré presvedčili UNESCO, že Košice si zaslúžia niesť titul Kreatívne mesto.,aktualizované 

Výstup na ikonický vrch Uluru bude od roku 2019 zakázaný

Tento pieskovcový monolit ležiaci v Severnom teritóriu je zapísaný na zozname svetového dedičstva UNESCO a jeho vek sa odhaduje na pol miliardy rokov.

Košice získali titul UNESCO Creative City of Media Arts

Od utorka sú tak jedným zo 64 miest v 44 krajinách celého sveta s novým statusom kreatívneho mesta a jediné v tomto roku z východnej Európy so zameraním na mediálne umenie.,aktualizované 

Lajčák na konferencii UNESCO: Multilateralizmus čelí novým rizikám

Lajčák - minister zahraničných vecí SR - sa podelil o štyri hlavné posolstvá o budúcnosti multilateralizmu a úlohe UNESCO v ňom.

V Paríži sa začína 39. zasadnutie Generálnej konferencie UNESCO

Konferencie sa zúčastnia predstavitelia 195 členských krajín UNESCO, ako aj zástupcovia pozorovateľských štátov a partnerských inštitúcií.

UNESCO upozorňuje na dôležitosť zachovania audiovizuálneho dedičstva

Pracovníci archívov v rámci svetového dňa zameriavajú aktivity na osvetu verejnosti. Cieľom je, aby si ľudia uvedomili, nakoľko je audiovizuálne dedičstvo krehké a citlivé na možné poškodenie.

Jasovská jaskyňa a Domica budú cieľom jesenných jázd Vlakom za UNESCOM

Polovica novembra prinesie predĺžený víkend a posledná jazda Vlakom za UNESCOM do Domice je podľa organizátorov ideálnou príležitosťou, ako ho odštartovať.

Zomrel veliteľ prvého letu raketoplánu Challenger Paul Weitz

Weitz skonal v pondelok v domove dôchodcov v meste Flagstaff v štáte Arizona. Príčinu smrti nezverejnili.

UNESCO: V roku 2015 nechodilo do školy 264 miliónov detí a mladých

V 40 krajinách menej ako jeden zo štyroch mladých ľudí absolvoval strednú školu.

Ministerstvá predstavili návrh opatrení pre Karpatské bukové pralesy

Karpatské bukové pralesy na Slovensku a Ukrajine pribudli do zoznamu svetového kultúrneho a prírodného dedičstva v roku 2007.

Venera 4 pred 50 rokmi poslala správy o atmosfére Venuše

Išlo o prvú sondu sovietskeho programu Venera zo 60. rokov 20. storočia, ktorej sa podarilo preniknúť k Venuši natoľko, že poslala na Zem informácie o zložení jej atmosféry.

Rezort školstva podporí cez agentúru 154 projektov za 33 miliónov eur

Štvrť milióna eur pridelila Agentúra na podporu výskumu a vývoja napríklad aj dvom projektom Slovenskej technickej univerzity v Bratislave či trom rôznym ústavom Slovenskej akadémie vied.

Žatec zveľaďuje chmelárske a pivné pamiatky, chce byť v Zozname UNESCO

Žatec s okolím je prírodnou lokalitou na pestovanie kvalitného chmeľu, ktorý je Európskou úniou registrovaný ako prvý chmeľ a aj jeden z prvých českých poľnohospodárskych a potravinárskych výrobkov.

Polymérni chemici zo SAV uspeli vo Vyšehradskej grantovej výzve

Školenie, ktoré aktuálne prebieha na pôde SAV, sa zameriava na rozvoj tzv. soft skills. Za najdôležitejšie zručnosti považujú prezentačné zručnosti, písanie článkov v angličtine a písanie projektov.

Predseda VZ OSN Lajčák ľutuje rozhodnutie USA vystúpiť z UNESCO

Miroslav Lajčák vyjadril znepokojenie, že rozhodnutie USA ohľadom ich členstva v UNESCO môže mať nepriaznivý vplyv na dôležité aktivity, ktoré táto organizácia vykonáva.

Ruská nákladná vesmírna loď Progress odštartovala so zásobami na ISS

Nákladná bezposádková loď odštartovala po dvojdňovom odklade a zmene plánu týkajúceho sa spojenia s ISS. Pôvodne mal Progress otestovať nový režim pripojenia k vesmírnej stanici 4 hodiny po štarte.

Priamo v CERN-e pracuje zhruba rovnaký počet Slovákov a Čechov

Európska organizácia pre jadrový výskum CERN bola založená v roku 1954 dvanástimi európskymi štátmi. Jej členom je aj Slovensko.

Za šéfku UNESCO zvolili Francúzku Audrey Azoulayovú

Azoulayová bude druhým francúzskym lídrom UNESCO, odkedy organizácii v rokoch 1961-74 šéfoval René Maheu.

Z ruského kozmodrómu Pleseck odštartovala raketa s európskou družicou

Úlohou družice Sentinel-5P je monitorovať globálnu atmosféru, čo vedcom pomôže pri štúdiu problematiky znečistenia ovzdušia.

L. LÁZNIČKA: Digitálne technológie majú v energetike široké využitie

Dvanásty ročník konferencie Energofórum v Jasnej sa venuje využívaniu zemného plynu, obnoviteľných zdrojov energií, trendom, ktoré vedú k dekarbonizácii, decentralizácii či digitalizácii v energetike.

Ani po štvrtom kole volieb nie je známy nový šéf UNESCO

Katarský exminister kultúry H. Kawarí dostal 22 hlasov a jeho protikandidátky, bývalá francúzska ministerka kultúry Audrey Azoulayová a egyptská ministerka rodiny Múšíra Chattábová, po 18 hlasov.

Izrael nasleduje USA a pripravuje svoje vystúpenie z UNESCO

Izrael tak bude nasledovať príklad Spojených štátov, ktoré dnes oznámili, že k 31. decembru 2018 prestávajú byť členom UNESCO.

Spojené štáty vystúpia k 31. decembru 2018 z UNESCO

Americké ministerstvo zahraničných vecí vo vyhlásení uviedlo, že dôvodom odchodu USA z UNESCO je zaujatosť voči Izraelu a potreba "základnej reformy" tejto organizácie. ,aktualizované 

Odborníci na časticovú fyziku prezentujú svoje zistenia v Bratislave

Na konferencii, ktorá vyvrcholí v piatok 13. októbra, sa zúčastňuje zhruba 300 ľudí z viac ako 100 inštitúcii na svete.

Žilinská univerzita predstavila v Bruseli budúcnosť energetiky

Univerzita aj týmto projektom potvrdila doterajšiu regionálnu a cezhraničnú európsku spoluprácu so svojimi partnermi - Technickou univerzitou v Ostrave a Politechnikou Sliezskou z Gliwíc v Poľsku.

V Bratislave ocenili najlepších slovenských inovátorov a inovácie

V kategórii Inovácia sa stala víťazom kontrastovacia zmes, ktorá je určená pre lepšiu diagnostiku a samotnú liečbu v oblasti gastroenterológie.

Prvé kolo voľby šéfa UNESCO vyhral kandidát z Kataru

Výkonný výbor UNESCO má rozhodnúť o novom generálnom riaditeľovi do piatku. Ten nahradí Bulharku Irinu Bokovovú. ,aktualizované 

DPA o tajných materiáloch: Sovieti chceli odpáliť bombu na Mesiaci

Išlo o atómovú bombu. Od plánu sa po niekoľkých mesiacoch odstúpilo pod tlakom argumentov sovietskych vedcov, varovali pred nepredstaviteľnými následkami prípadnej explózie bomby po štarte rakety.

Waymo chce už čoskoro spustiť taxislužbu s autonómnymi vozidlami

Zatiaľ však majú problémy s odbočovaním doľava.

Renault založil start-up pre vývoj smart nabíjacích technológií

Jej úlohou je pomôcť Renaultu pri vývoji a investovaní do interakcie medzi elektrickými vozidlami a inteligentnými nabíjacími technológiami.

Týždeň celoživotného učenia prinesie sériu podujatí na celom Slovensku

Okrem domácich organizácií sa do podujatia zapoja aj zahraničné subjekty. Aktívnu účasť prisľúbili UNESCO, Európska komisia či Európska asociácia pre vzdelávanie dospelých.

Na konferencii Atlas sa zúčastní cez 300 odborníkov časticovej fyziky

Konferencia sa začne dnes v Bratislave a potrvá do piatka 13. októbra.

SAV ocenila 13 osobností a vedcov pri príležitosti životných jubileí

Medzi ocenenými je Peter Baláž z oblasti mechanochémie, Ľubomír Falťan zo sociológie, Bohumila Ferenčuhová z oblasti histórie, Kornélia Goliašová za botaniku a Katarína Jariabková za neuropsychológiu.

Pripomíname si Svetový deň učiteľov

Podľa UNESCO sa Svetový deň učiteľov má stať svedectvom, že prínos pedagógov vo vzdelávacom procese a pre rozvoj spoločnosti je dôležitý.