Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia UNESCO a veda

Zimnú sezónu na území Poľska otvorili v stredisku Czarny Groń

Ilustračné foto. Foto: TASR/Branislav Račko

Otvorenie zimnej sezóny prilákalo do Czarneho Grońa nadšencov zimných športov.

Czarny Groń/Rzyki 14. decembra (TASR) – V poľskom stredisku Czarny Groń sa stretli počas víkendu priaznivci zjazdového lyžovania. Tradičným ceremoniálom tu oficiálne odštartovala zimná sezóna na území Poľska.

Sezónu tu otvárajú každý rok na inom mieste. Vlani padla voľba na stredisko Krynická Javorina, tento rok si pre otvárací ceremoniál vybrali Czarny Groń v Malých Beskydách. Stredisko sa vďaka investíciám darí rozvíjať. Disponuje hotelovým komplexom, vodným svetom, lyžiarskym areálom s novou sedačkovou lanovkou, klziskom ako aj tréningovým centrom pre začínajúcich lyžiarov. Ako jedno z mála v Poľsku je vybavené simulátormi jazdy na lyžiach.

Otvorenie zimnej sezóny prilákalo do Czarneho Grońa nadšencov zimných športov, ale aj zástupcov turistických organizácií, politikov a podnikateľov pôsobiacich v oblasti cestovného ruchu. Zúčastnili sa na odbornom seminári, ktorý prezentoval Beskydy ako jednu z najvýznamnejších poľských destinácií. Diskutovali aj o potrebe legislatívnych úprav, ktoré by zjednodušili investovanie do turizmu v poľských horách.

V Czarnom Grońe pri obci Rzyki si na ideálne snehové podmienky ešte budú musieť trocha počkať. „Sezónu sme otvorili v sobotu (12.12.) namiesto zjazdovky na ľadovej ploche, čím sme trocha pripomenuli, že zima v Malopoľsku nie je iba o lyžiach, ale aj o korčuľovaní, oddychu v termálnych bazénoch, degustácii minerálnych vôd v 'pijalniach' či tradičných poľských jedál v miestnych reštauráciách. Spomenul by som ešte naše pamiatky, múzeá či unikátne drevené chrámy, z ktorých sú viaceré zapísané na zozname UNESCO," informoval TASR riaditeľ Malopoľskej turistickej organizácie Paweł Mierniczak.

Na juhu Poľska sa už tešia na pokles teplôt, ktoré by umožnili umelé zasnežovanie. Najväčšiu radosť by tu samozrejme mali z prírodného snehu. „Nádejame sa, že na Vianoce a počas Silvestra už budú podmienky ideálne,“ podotkol Mierniczak. Na príchod lyžiarov sa podľa jeho slov pripravujú v 60 malopoľských strediskách, ktoré disponujú vyše 250 kilometrami zjazdových a bežeckých tratí. Mnohé sú podobne ako Czarny Groń, situované neďaleko hraníc so Slovenskom. Preto sa do nich chystajú aj mnohí Slováci.