Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia UNESCO a veda

Vedci na Požitaví objavili sídliská prvých roľníkov i pohrebisko

Ilustračné foto Foto: TASR

Preskúmať územie medzi mestami Zlaté Moravce a Vráble umožnili vedcom moderné metódy, vďaka ktorým dokážu odhaliť pod povrchom zeme rôzne štruktúry bez toho, aby museli robiť vykopávky.

Nitra 16. decembra (TASR) – Veľké komplexy osád z mladšej doby kamennej sa archeológom podarilo objaviť na hornom toku rieky Žitavy. Preskúmať územie medzi mestami Zlaté Moravce a Vráble umožnili vedcom moderné geofyzikálne metódy, vďaka ktorým dokážu odhaliť pod povrchom zeme rôzne štruktúry bez toho, aby museli robiť vykopávky a terénny výskum.

„Oblasti horného Požitavia sa venujeme intenzívne a vďaka moderným metódam sa nám tu podarilo nájsť celý rad veľkých osád prvých roľníkov, ktorí prichádzali na naše územie. Ide napríklad o lokality v Čiernych Kľačanoch, Nemčiňanoch, Mochovicach, Tesárskych Mlyňanoch, Sľažanoch a Vrábľoch. To sú miesta, kde máme doložené naozaj velikánske koncentrácie sídlisk a už systematicky budovaných dedín z obdobia zhruba päť- až šesťtisíc rokov pred našim letopočtom. Viaceré objavené lokality by sa mali stať súčasťou medzinárodných výskumných projektov,“ uviedol riaditeľ Archeologického ústavu SAV v Nitre Matej Ruttkay.

K významným projektom v južnej časti horného Požitavia, na ktorom sa podieľajú aj vedci z Nemecka, patrí výskum vo Vrábľoch, kde sa snažia odborníci vylúštiť záhadu pohrebiska datovaného do staršej doby bronzovej. Väčšina hrobov, ktoré tu vedci objavili, boli už v praveku porušené. Prečo vtedajší ľudia opätovne odkrývali hroby svojich zosnulých archeológovia, zatiaľ presne určiť nevedia.

Tohtoročný výskum sa detailne sústredil na časť pohrebiska a potvrdil, že prakticky všetky hroby, ktoré sa tento rok našli, boli už v dávnej minulosti porušené. „Dúfame, že sa nám podarí tento problém rozkódovať a zistiť, či šlo o vykrádanie hrobov, aby sa zlodeji dostali k nejakému bohatstvu, alebo či ide o nejaké kultové praktiky, prípadne prejavy strachu z mŕtvych. Mohlo sa diať aj to, že obyvatelia osady si z hrobov pri odchode na iné miesto zobrali niečo na pamiatku na svojich mŕtvych. Na riešenie týchto otázok sa chceme sústrediť, preto sa všetky hroby skúmajú úplne detailne, po milimetri, čo inak nebýva zvykom. Veríme, že to prinesie svoje ovocie,“ povedal Ruttkay.