Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia UNESCO a veda

V kanadských Skalnatých vrchoch sa narodili tri vzácne bizóny

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Po 140 rokoch sa tam v odľahlom údolí národného parku v provincii Alberta narodili tri bizónie teľatá.

Calgary 28. apríla (TASR) - Z troch nových vzácnych prírastkov bizónov sa už týždeň tešia kanadskí ochrancovia životného prostredia v Národnom parku Banff v Skalnatých vrchoch.

Po 140 rokoch sa tam v odľahlom údolí národného parku zapísanom na zozname svetového dedičstva UNESCO v provincii Alberta narodili tri bizónie teľatá. Vo štvrtok to oznámil Bill Hunt, šéfmanažér pre zachovania zdrojov Národného parku Banff.

Ide o výsledok unikátneho pokusu o navrátenie bizónov do tejto oblasti po takmer 140 rokoch, keď boli tieto majestátne zvieratá vyhubené.

"Iba pred dvoma dňami nasnežilo 60 centimetrov nového snehu, čo môže byť pre mnoho čerstvo narodených zvierat problém, ale tieto malé bizóny sú také statočné a tak dobre sa adaptovali, že si počínajú skvelo," tvrdí Hunt.

Ochranári koncom januára letecky previezli z národného parku Elk Island 16 bizónov - šesť býkov a desať gravidných samíc. Bizóny následne vypustili do chráneného výbehu v odľahlom prériovom Leoparďom údolí s rozlohou 18 hektárov.

Prvé bizónie mláďa sa narodilo v sobotu a neskôr aj ďalšie dve. Ochranári podľa Hunta očakávajú narodenie ďalších siedmich mláďat.

Zvieratá zostanú v tomto výbehu do leta 2018. Dovtedy by sa mala v Leoparďom údolí narodiť aj druhá generácia bizónov, čím sa zabezpečí ukotvenie populácie bizónov v danej oblasti, dodal Hunt.

Pokiaľ bude adaptácia bizónov pokračovať dobre, záchranári ich v roku 2018 vypustia do voľnej prírody Národného parku Banff.