Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia UNESCO a veda

UNESCO upozorňuje na dôležitosť zachovania audiovizuálneho dedičstva

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Pracovníci archívov v rámci svetového dňa zameriavajú aktivity na osvetu verejnosti. Cieľom je, aby si ľudia uvedomili, nakoľko je audiovizuálne dedičstvo krehké a citlivé na možné poškodenie.

Paríž 27. októbra (TASR) - Organizácia Spojených národov pre vzdelávanie, vedu a kultúru (UNESCO) tradične povzbudzuje pracovníkov audiovizuálnych archívov, aby sa 27. októbra pripojili k oslavám Svetového dňa audiovizuálneho dedičstva. UNESCO odporúča aj formou prezentovania časti audiovizuálnych fondov upozorniť verejnosť na hodnoty tohto dedičstva.

Pracovníci archívov v rámci tohto svetového dňa zameriavajú aktivity na osvetu verejnosti. Cieľom tohto svetového dňa je, aby si ľudia uvedomili, nakoľko je audiovizuálne dedičstvo krehké a citlivé na možné poškodenie. Ďalším z cieľov je zdôrazniť skutočnosť, že v audiovizuálnych archívoch sú obsiahnuté dejiny životov a kultúr národov celého sveta, upozornila UNESCO.

Filmové štúdiá, televízne a rozhlasové stanice predstavujú piliere moderného sveta tým, že zaznamenávajú najdôležitejšie momenty súčasnosti.

V audiovizuálnych dokumentoch je zachované dedičstvo ľudstva v podobe zaznamenaných aktualít, reklám, snímok a záznamov o udalostiach aj s ich symbolickým významom. To všetko predstavuje svedectvo o totožnosti kultúry národa.

Koičiro Macuura v roku 2007 ako generálny riaditeľ UNESCO vyzval vlády, medzinárodné organizácie, občianske spoločnosti a mimovládne organizácie, aby audiovizuálnemu dedičstvu prikladali vážnosť, ktorú si zaslúži. Túto výzvu predniesol pri prvých oslavách Svetového dňa audiovizuálneho dedičstva 27. októbra 2007.

UNESCO na 33. zasadnutí svojej Generálnej konferencie v roku 2005 schválila rezolúciu, v ktorej vyhlásila 27. október za Svetový deň audiovizuálneho dedičstva s tým, aby sa predchádzalo poškodeniu či zničeniu tohto dedičstva. Dokument o tom organizácia prijala v roku 2006 vo svojom sídle v Paríži.

Dňa 27. októbra 1980 účastníci 21. Generálnej konferencie UNESCO schválili Odporúčanie za zachovanie a konzervovanie filmového obrazového záznamu. Išlo o prvý medzinárodný nástroj, ktorým sa vyhlásili kinematografické a televízne archívy za prostriedky kultúrneho a historického významu.