Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia UNESCO a veda

UNESCO potvrdilo za svoju novú šéfku Audrey Azoulayovú

Audrey Azoulayová Foto: TASR /AP

Za šéfku UNESCO ju zvolili 13. októbra 2017 v záverečnom hlasovaní vo výkonnom výbore, keď získala 30 hlasov. Vo funkcii nahradila Irinu Bokovovú z Bulharska.

Paríž 10. novembra (TASR) - Členské štáty Organizácie OSN pre vzdelávanie, vedu a kultúru (UNESCO) hlasovaním potvrdili v piatok ako novú generálnu riaditeľku tejto inštitúcie Audrey Azoulayovú, bývalú francúzsku ministerku kultúry.

Za šéfku UNESCO ju zvolili 13. októbra 2017 v Paríži v záverečnom hlasovaní vo výkonnom výbore UNESCO, keď získala 30 hlasov. Vo funkcii nahradila Irinu Bokovovú z Bulharska.

Francúzska politička s marockými koreňmi Audrey Azoulayová sa narodila 4. augusta 1972 v Paríži. Absolvovala Národnú školu administrácie (ENA) v Štrasburgu, vyštudovala aj Inštitút politických štúdií v Paríži.

Pracovala najmä v oblasti kultúry. V audiovizuálnej oblasti pracovala na zavedení terestriálnej digitálnej televízie, na spôsobe financovania v audiovizuálnom sektore. Neskôr pôsobila v Národnom stredisku kinematografie a animácie.

V rokoch 2014-2016 bola poradkyňou francúzskeho prezidenta Francoisa Hollanda pre oblasť kultúry. V tom období iniciovala koncepciu plánu na záchranu a ochranu ohrozeného kultúrneho dedičstva. Vo funkcii ministerky kultúry, ktorú zastávala v rokoch 2016-2017, zaviedla akčný plán za záchranu kultúrneho dedičstva v oblastiach konfliktu.