Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia UNESCO a veda

Študenti predstavili invalidný vozík ovládaný myšlienkami

Deti si skúšajú jazdu na invalidných vozíkoch,ilustračné foto Foto: TASRAP

Hlavným prínosom projektu je možnosť bezdotykového riadenia s využitím moderných technológií a myšlienok človeka. Softvér, ktorý študenti vyvíjajú, sa môže uplatniť aj v iných odboroch.

Trnava 11. júla (TASR) – V Trnave dnes oficiálne predstavili študentský výskumno-vývojový projekt, ktorého výsledkom je elektrický vozík pre imobilných, ovládaný mimikou a myšlienkami. Autormi technického riešenia sú študenti Materiálovotechnologickej fakulty Slovenskej technickej univerzity so sídlom v Trnave.

V rámci projektu THINK and GO upravili elektrický vozík tak, aby reagoval na myšlienky a mimiku používateľa. Navrhli a implementovali hardvérové riešenie pre riadenie elektrického vozíka i jeho miniatúrnej verzie a zároveň vyvíjajú softvér, ktorý dokáže dobre rozpoznávať a zaznamenávať signály tela zdravotne postihnutého používateľa a následne ich prenášať do pohybu vozíka.

Hlavným prínosom študentského projektu je možnosť bezdotykového riadenia mobilných elektrických vozíkov s využitím moderných technológií a myšlienok človeka. "Uplatnenie môže nájsť najmä v nemocniciach, Health Care zariadeniach či v domovoch sociálnej starostlivosti. Pacienti s telesným postihnutím či po operácii budú môcť ovládať svoj vozík bezdotykovo, len pomyslením na smer pohybu, prípadne pohybom hlavy v danom smere. Jediným manuálnym bezpečnostným prvkom na vozíku má byť Stop tlačidlo," vysvetlila manažérka pre komunikáciu Slovenskej technickej univerzity Andrea Settey Hajdúchová.

Softvér, ktorý študenti vyvíjajú, sa môže uplatniť aj v iných odboroch. Napríklad v robotike, pri riadení dronov či v ovládacích rozhraniach medzi človekom a strojom. "Využitie môže byť aj v psychológii i zdravotníctve, napríklad pri neuroplasticite," povedala Settey Hajdúchová.

Ako doplnila, riešenie je vyvíjané v spolupráci s firmou Qintec, a. s., so Slovenskou zdravotníckou univerzitou a odborníčkou na neuroplasticitu Elenou Žiakovou.