Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia UNESCO a veda

SOSA a LF TUKE budú užšie spolupracovať na vesmírnom výskume

Ide o prvé takéto memorandum o porozumení a spolupráci v oblasti kozmických technológií.

Košice 26. septembra (TASR) - Spolupráca v oblasti kozmických technológií je obsahom memoranda, ktoré dnes podpísali Slovenská organizácia pre vesmírne aktivity (SOSA) a Letecká fakulta Technickej univerzity (LF TUKE) v Košiciach. Obe strany tak budú súčinné pri popularizácii a podpore rozvoja vesmírneho výskumu na Slovensku, snahou je aj koordinácia s cieľom vstupu a pôsobenia krajiny v Európskej vesmírnej agentúre (ESA).

Ide o prvé takéto memorandum o porozumení a spolupráci v oblasti kozmických technológií. O týždeň ho uzavrie SOSA aj s Elektrotechnickou fakultou Žilinskej univerzity. "Dúfame, že okruh organizácií a univerzít, ktoré majú záujem spolupracovať na kozmickom výskume, bude stále väčší," uviedol pre TASR predseda SOSA Jakub Kapuš.

Nádej na ďalší rozvoj v tejto oblasti vyjadril aj dekan LF TUKE František Adamčík. Konštatoval, že vývoj a výskum v oblasti kozmických technológií majú na Slovensku dlhoročnú tradíciu.

SOSA je občianske združenie, ktoré popularizuje vesmírny výskum na Slovensku, okrem iného vyvíja prvú slovenskú družicu skCube a zasadzuje sa o vstup SR do (ESA).

"Hľadáme pre tieto naše aktivity partnerov, ktorí majú záujem pôsobiť na poli kozmických aktivít. Snažíme sa ich 'zosieťovať', spojiť univerzity, podchytiť študentov so záujmom pôsobiť v tomto smere. Snažíme sa rozvíjať taký národný minikozmický program," konštatoval Kapuš.

Slávnostný podpis memoranda sa uskutočnil počas podujatia Noc výskumníkov v centre Atrium Optima Košice za účasti kozmonauta Michala Fuliera, člena náhradnej posádky misie prvého slovenského kozmonauta Ivana Bellu.