Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia UNESCO a veda

SaS: Špičkový vedec skončil po návrate zo zahraničia na úrade práce

Na snímke budova Technickej univerzity v Košiciach. Foto: FOTO TASR - František Iván

Podľa slov Lucie Ďuriš Nicholsonovej( SaS) v hre nie je len meno TUKE, ale aj medzinárodná hanba Slovenska.

Bratislava 31. januára (TASR) - Špičkový vedec docent Róbert Bidulský skončil po návrate zo Talianska na úrade práce a ak nedôjde k náprave, prípad skončí v Bruseli. Na stredajšej tlačovej konferencii na to upozornila podpredsedníčka NR SR Lucia Ďuriš Nicholsonová (SaS).

"Slovensko je jednou z krajín, ktorá čelí úniku šikovných ľudí do zahraničia. Najväčší únik našich mozgov evidujeme medzi absolventmi medicíny a techniky. Obrátili sa na mňa špičkoví vedci, ktorí dosiahli svetové úspechy vo vede a výskume a rozpovedali šialený príbeh, ako po príchode na Slovensko z Talianska skončil top vedec na úrade práce. Celý jeho príchod bol pritom finančne krytý z Bruselu, všetko bolo kryté z eurofondov," povedala Ďuriš Nicholsonová.

Podľa jej slov na začiatku Technická univerzita Košice (TUKE) reagovala na výzvu ministerstva školstva a v rámci projektu, ktorý jej bol odsúhlasený, dostala takmer 700.000 eur. Časť z toho mala ísť aj na reintegráciu Bidulského, aby sa tu natrvalo usadil a venoval sa vede a výskumu. V podmienkach projektu však bolo, aby mal zmluvu s TUKE minimálne do roku 2021. "Dekanka Fakulty materiálov, metalurgie a recyklácie TUKE Iveta Vasková však Bidulskému odmietla predĺžiť zmluvu a od zajtra je na úrade práce," uviedla podpredsedníčka NR SR.

Podľa jej slov v hre nie je len meno TUKE, ale aj medzinárodná hanba Slovenska. "Tým, že mu nepredĺžili zmluvu minimálne do roku 2021, neboli splnené ciele a podmienky projektu, za ktorý TUKE čerpala eurofondy. Vyzývame preto vedenie TUKE, aby zvážilo, čo urobilo a aby nechalo Bidulského venovať sa vede a výskumu. Lebo inak Slovensku hrozia korekcie, teda pokuta. Ak sa vedenie TUKE nespamätá, my sa obrátime na Brusel a prípad pošleme na Európsku komisiu," avizovala Ďuriš Nicholsonová.

Bidulský povedal, že situáciu sa snažil riešiť s rektorom TUKE Stanislavom Kmeťom, ten mu však povedal, že je to kompetencia dekanky. Nepochodil ani u ministerky školstva Martiny Lubyovej (nominantka SNS). Navyše dôvody, pre ktoré dekanka ukončila spoluprácu, nepozná. "Bolo to bez diskusie. Dekanka povedala, že zo zákona dôvody oznámiť nemusí," ozrejmil Bidulský s tým, že na Slovensko sa vrátil, aby zvýšil kvalitu slovenskej vedy. "Čím viac sme boli úspešní vo svete, tým viac sme doma riešili malichernosti s vedením našej fakulty. Dekanka nám napokon oznámila, že nemá záujem o ďalšiu spoluprácu," poznamenal.

Od februára je tak na úrade práce. Bidulský však nemá záujem zaťažovať náš sociálny systém, predpokladá preto návrat do zahraničia. Dokedy bude čakať, zatiaľ nevie.