Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia UNESCO a veda

Ruský tanečný majster Igor A. Mojsejev sa narodil pred 110 rokmi

Čestné stráže stoja pri rakve slávneho ruského baletného majstra a choreografa Igora Mojsejeva 6. novembra 2007 na občianskom pohrebe v Moskve. Mojsejev zomrel 2. novembra vo veku 101 rokov. Foto: TASR/AP

Potomok šľachtickej rodiny začal tancovať v ruskej Moskve najskôr v roku 1920 v baletnej škole, neskôr v rokoch 1921-1924 v choreografickej škole Štátneho akademického Veľkého divadla.

Moskva/Bratislava 20. januára (TASR) - Ruský tanečný majster a choreograf Igor Alexandrovič Mojsejev založil v bývalom Zväze sovietskych socialistických republík (ZSSR) Štátny akademický súbor národného tanca. Súbor známy aj pod menom Mojsejevov balet prezentoval tradičný ľudový tanec na profesionálnom javisku a prepájal etnické prvky s klasickým baletom. Igor Mojsejev sa narodil v ukrajinskom Kyjeve (Ukrajina v tom čase patrila pod cárske Rusko, neskôr ZSSR) pred 110 rokmi 21. januára 1906.

Potomok šľachtickej rodiny začal tancovať v ruskej Moskve najskôr v roku 1920 v baletnej škole, neskôr v rokoch 1921-1924 v choreografickej škole Štátneho akademického Veľkého divadla (Boľšoj teatr). Po skončení školy pôsobil v baletnom súbore Veľkého divadla a vypracoval sa na sólistu. Popritom v roku 1933 dokončil štúdium na univerzite umení.

Ešte ako aktívny baletný umelec režíroval tanečné suity v predstaveniach Carmen, Turandot, Spartakus a ďalších.

V roku 1936 sa stal vedúcim choreografickej časti Divadla ľudovej tvorivosti. O rok neskôr založil prvý profesionálny súbor ľudových tancov vo vtedajšom Sovietskom zväze. Prvá skúška nového súboru sa uskutočnila 10. februára 1937. Ďalších 70 rokov zastával Mojsejev funkciu umeleckého vedúceho tohto súboru. Pod jeho vedením boli na rôznych pódiách inscenované programy ako Tance národov ZSSR (1937), Mier a priateľstvo (1953), Na návšteve a doma (1983) a mnohé ďalšie. Za program Cesta k tancu z roku 1965 dostal Mojsejev Leninovu cenu a súbor získal názov "akademický". Mojsejev režíroval aj niektoré tanečné jednoaktové predstavenia. Súbor má v repertoári stovky ľudových tancov a s úspechom predvádzal svoje umenie vo vyše 60 krajinách, vrátane Slovenska.

V roku 1943 založil Mojsejev prvú profesionálnu školu ľudových tancov. V Moskve v roku 1966 položil základy Choreografického koncertného súboru, terajšieho Moskovského divadla klasického baletu.

Patril k stálym členom porôt na mnohých medzinárodných súťažiach a festivaloch ľudového tanca. Bol aj členom kolégia Veľkého divadla a členom Prezídia Ruskej akadémie umení. Napísal celý rad odborných článkov o choreografii. Svoje životné a umelecké skúsenosti zhrnul v autobiografickej knihe Spomínam... (Ja vspominaju...).

Za prácu na umeleckom poli sa mu dostalo mnohých domácich i zahraničných vyznamenaní. K 95. narodeninám mu Organizácia Spojených národov pre vzdelávanie, vedu a kultúru (UNESCO) udelila Mozartovu medailu.

Igor Alexandrovič Mojsejev skonal vo veku 101 rokov v noci na 2. novembra 2007 v Moskve.