Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia UNESCO a veda

Projekt Nádhera pod zemou i nad zemou priblíži prírodné krásy Rožňavy

Rožňavský región. Ilustračná snímka. Foto: TASR/Milan Kapusta

Séria prezentácií bude rozdelená do troch skupín a realizovať sa budú od mája do novembra 2018.

Rožňava 15. mája (TASR) – Prírodné krásy a pamiatky Rožňavského regiónu formou prezentácií a prednášok priblíži stredoškolákom projekt pod názvom Nádhera pod zemou i nad zemou. Pripravuje ho Gemerská knižnica Pavla Dobšinského v Rožňave, kultúrne zariadenie Košického samosprávneho kraja. Séria prezentácií bude rozdelená do troch skupín a realizovať sa budú od mája do novembra 2018. TASR o tom informovala Tatiana Bachňáková z Gemerskej knižnice Pavla Dobšinského v Rožňave.

Rok 2018 Európska únia vyhlásila za Európsky rok kultúrneho dedičstva. Kultúrne dedičstvo podľa Bachňákovej zahŕňa zdroje z minulosti v rôznych formách a aspektoch.

"Patria sem pamiatky, lokality, tradície, zachované znalosti a prejavy ľudskej tvorivosti, ako aj zbierky, ktoré uchovávajú a spravujú múzeá, knižnice a archívy. Konkrétnym cieľom Európskeho roka kultúrneho dedičstva je podnietiť viac ľudí, aby objavovali a spoznávali kultúrne dedičstvo svojej krajiny, Európy, ako aj posilniť pocit príslušnosti k spoločnej európskej rodine," vysvetlila Bachňáková.

Aj Gemer je podľa jej slov bohatý na množstvo unikátnych prírodných krás a kultúrnych pamiatok. "Projekt Nádhera pod zemou i nad zemou je venovaný prezentácii prírodných krás a pamiatok nášho regiónu. Hlavnou úlohou bude oboznámiť študentov zaujímavou formou o výnimočných hodnotách, ktoré sú v neďalekom okolí, inšpirovať ich k možnostiam dobrovoľníckych aktivít pri ich ochrane, ako aj k štúdiu odborov, ktoré môžu rozvinúť potenciál týchto pokladov," doplnila Bachňáková.

"Prednáška na tému Pamiatky UNESCO na Gemeri zameraná na prezentáciu kostolov je plánovaná dňa 22. mája a prednáška na tému Ľadová krása v podzemí na prezentáciu jaskýň je plánovaná 23. mája," prezradila Anna Kešeláková z Gemerskej knižnice Pavla Dobšinského v Rožňave.

Prednáška na tému Biblické príbehy v kostoloch je naplánovaná na 19. júna a Krásna a jedinečná nádhera sa uskutoční 20. júna. Jednotlivé prednášky a prezentácie sa uskutočnia v priestoroch knižnice.

Projekt z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.