Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia UNESCO a veda

FOTOGRAFIE: Pozrite si unikátnu akciu - zimné sčítanie netopierov

Sčítanie netopierov v akcii. Foto: FOTO TASR - Milan Kapusta

Na území Národného párku v Slovenskom krase dnes prebehlo zimné sčítanie netopierov, ktoré sa pravidelne prevádzajú už od roku 1991.

Bratislava 10. februára (Teraz.sk) - Na území Národného parku (NP) Slovenský kras prebieha tzv. zimné sčítanie netopierov v podzemných priestoroch tohto najväčšieho krasového územia na Slovensku. "Cieľom akcie, ktorá sa v zimných mesiacoch pravidelne organizuje už od roku 1991, v období od začiatku decembra do polovice marca, je sledovanie zmien početnosti jednotlivých druhov netopierov v rámci monitorovaných zimovísk," uviedol dnes pre TASR Štefan Matis zo Správy NP Slovenský kras.

Odborníci (chiropterológovia) zo Správy NP Slovenský kras a partnerských organizácií kontrolujú každoročne vybrané jaskyne a priepasti, aby zistili druhové zloženie a početnosť týchto živočíchov. Zimoviská netopierov na území Slovenského krasu patria medzi najvýznamnejšie na Slovensku a niektoré dokonca aj v rámci celej Európy.

Na tomto území sa nachádza takmer 1000 jaskýň a priepastí, ktoré poskytujú ideálne podmienky pre výskyt týchto živočíchov. V rámci sledovaných zimovísk je každoročne zaznamenaný výskyt až 20 druhov netopierov, čo predstavuje najbohatšiu druhovú skladbu v rámci jedného územného celku na Slovensku. Výnimočný je aj celkový počet sčítaných netopierov, ktorý presahuje 60.000 jedincov, informoval Matis.

K najpočetnejším druhom na zimoviskách Slovenského krasu patrí večernica pestrá, ktorá tu zimuje v počte okolo 50.000 jedincov. Najvzácnejšími zimujúcimi druhmi sú podkovár južný, podkovár veľký, lietavec sťahovavý a netopier pobrežný, ktoré zimujú vo väčšom počte iba na tomto území.

Výsledky výskumu predstavujú podľa odborníkov významné vstupné údaje nevyhnutné pri zabezpečovaní manažmentových opatrení na ochranu jednotlivých zimovísk a konkrétnych druhov netopierov.

"Dňa 9. februára sme uskutočnili zimné sčítanie netopierov v jaskyniach a opustených banských dielach Horného vrchu, kde zaznamenali výskyt 11 druhov netopierov v počte viac ako 300 jedincov. V skontrolovaných podzemných priestoroch bol najpočetnejším druhom netopier ostrouchý, ktorý tu tvorí jednu z najväčších kolónii tohto druhu na Slovensku," priblížil Matis.