Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia UNESCO a veda

O post generálneho tajomníka OSN sa uchádza bývalý portugalský premiér

António Guterres Foto: TASR/AP

Guterres môže ťažiť z doterajších pracovných skúseností v službách Organizácie Spojených národov, kde do konca minulého roka pôsobil na poste Vysokého komisára OSN pre utečencov.

Brusel 22. januára (TASR) - Do súboja o post budúceho generálneho tajomníka OSN dnes oficiálne vstúpilo aj Portugalsko, keď vláda v Lisabone potvrdila kandidatúru bývalého socialistického premiéra Antónia Guterresa. O prestížnu funkciu sa už uchádzajú dve kandidátky z Bulharska a bývalý slovinský prezident.

Guterres (66) môže ťažiť z doterajších pracovných skúseností v službách Organizácie Spojených národov, kde do konca minulého roka pôsobil na poste Vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR). Tento post zastával od roku 2005.

Istou nevýhodou portugalského nominanta je skutočnosť, že nástupca súčasného generálneho tajomníka OSN Pan Ki-muna by mal pochádzať z regiónu strednej a východnej Európy. Zatiaľ sa z tohto regiónu prihlásili do hry iba Bulharsko a Slovinsko.

Kým Slovinci majú jasno v podpore pre svojho exprezidenta Danila Turka, Bulhari váhajú medzi dvoma ženskými kandidátkami. Prvou je Irina Bokovová, ktorá je prvou ženou na poste generálneho riaditeľa OSN pre výchovu, vedu a kultúru (UNESCO). Druhou kandidátkou je že podpredsedníčka Európskej komisie Kristalina Georgievová.

Bokovová mala prísľub predošlej bulharskej vlády, že bude oficiálnou kandidátkou krajiny na najvyšší post v OSN. Súčasný vládny kabinet v Sofii má však bližšie ku Georgievovej, ktorá vykonáva už svoj druhý mandát v exekutíve EÚ.

Očakáva sa, že na uvoľnené kreslo po Pan Ki-munovi nominuje svojho kandidáta aj Slovenská republika, pričom sa v tejto súvislosti najčastejšie hovorí o ministrovi zahraničných vecí Miroslavovi Lajčákovi.

Zoznam kandidátov na post generálneho tajomníka OSN má byť finalizovaný v marci tohto roku. OSN spustila proces nominácie kandidátov v polovici decembra minulého roka, keď 193 členských štátov dostalo list s výzvou, aby navrhli svojich uchádzačov na túto funkciu.

Slovensko tak zatiaľ nespravilo, avšak podľa predošlých informácii z Úradu vlády SR, má Lajčák v prípade svojej kandidatúry plnú podporu slovenskej vlády.

Druhý mandát Pan Ki-muna na čele OSN sa zavŕši koncom roka 2016.