Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia UNESCO a veda

Grémium rozhodujúce o laureátovi Noeblovej ceny za mier povedie žena

Karin Cecilie Kullmann Five. Foto: TASR/AP

Nobelova cena za mier sa tradične udeľuje 10. decembra, v deň úmrtia Alfreda Nobela.


Oslo 3. marca (TASR) - Niekdajšieho sociálnodemokratického nórskeho premiéra a dlhoročného generálneho tajomníka Rady Európy Thorbjörna Jaglanda nahradila po šiestich rokoch na čele výboru rozhodujúceho o laureátovi Nobelovej ceny za mier 63-ročná bývalá konzervatívna politička Karin Cecilie Kullmann Five. Informovala o tom dnes agentúra DPA.

O Jagblandovom odchode z funkcie sa v médiách špekulovalo už od jesene 2013, keď sa v Nórsku dostali k moci konzervatívci a pravicoví populisti. O zložení príslušného grémia totiž rozhoduje nórsky parlament pri zohľadnení aktuálneho rozloženia politických síl v krajine. Kontroverzne boli hodnotené rozhodnutia ním vedeného výboru o udelení Nobelovej ceny za mier prezidentovi USA Barackovi Obamovi (2009) alebo Európskej únii (2012).

Kým vlani došlo do Osla 279 návrhov na udelenie tejto ceny, v tomto roku je zoznam kandidátov iba o málo kratší: medzi 276 návrhmi figuruje 227 osôb a 49 organizácií, informovali v Osle.

Nobelova cena za mier sa tradične udeľuje 10. decembra, v deň úmrtia Alfreda Nobela, avšak na rozdiel od všetkých ďalších ocenení za prínos v iných oblastiach nie vo švédskej metropole Štokholm, ale v nórskom Osle.