Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia UNESCO a veda

Nobelovu cenu za fyziku získala trojica japonských vedcov

Japonskí vedci Isamu Akasaki, Hiroši Amano a Šuji Nakamura sa stali 7. októbra 2014 v Štokholme laureátmi tohtoročnej Nobelovej ceny za fyziku za vynález účinných modrých luminiscenčných diód umožňujúcich vývoj úsporných zdrojov jasného bieleho svetla. Foto: TASR/AP

Ocenenie dostali za vynález účinných modrých luminiscenčných diód umožňujúcich vývoj úsporných zdrojov jasného bieleho svetla.


Štokholm 6. októbra (TASR) - Štokholm 7. októbra (TASR) - Trojica japonských vedcov Isamu Akasaki, Hiroši Amano a Šuji Nakamura získali dnes v Štokholme Nobelovu cenu za fyziku za vývoj luminiscenčnej diódy (LED)- nového zdroja svetla, ktorý je energeticky úsporný a šetrí životné prostredie. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na vyhlásenie Švédskej kráľovskej akadémie vied.

"Vďaka objavu luminiscenčných diód máme k dispozícii trvácnejšie a účinnejšie alternatívy k starším zdrojom svetla. Vzhľadom na to, že približne štvrtinu elektrickej energie spotrebujeme na účely osvetlenia, luminiscenčné diódy pomáhajú šetriť prírodné zdroje," uviedol v prejave pri príležitosti udeľovania Nobelovej ceny za fyziku predstaviteľ Švédskej kráľovskej akadémie vied v Štokholme.

Isamu Akasaki pracuje na univerzite Meijo v Japonsku a Hiroši Amano je profesorom fyziky na univerzite v Nagoji. Šuji Nakamura sa narodil v Japonsku, ale má americké občianstvo a pracuje na Kalifornskej univerzite v Santa Barbare.

Cena za fyziku je druhou z každoročne udeľovaných Nobelových cien. Prestížne ocenenia za mimoriadny prínos v oblasti vedy, literatúry a mieru sa v súlade s poslednou vôľou vynálezcu dynamitu Alfreda Nobela udeľujú od roku 1901.