Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia UNESCO a veda

FOTO: V Mexickom zálive namerali vedci rekordne veľkú 'mŕtvu zónu'

Ilustračné foto.

Má rozlohu takmer 23.000 kilometrov štvorcových, čo je veľkosť štátu New Jersey.

Washington 6. augusta (TASR/TERAZ.sk) – Takzvaná mŕtva zóna v Mexickom zálive je najväčšia od začiatku pozorovaní v roku 1985. Má rozlohu takmer 23.000 kilometrov štvorcových, čo je veľkosť štátu New Jersey. Vyplýva to zo štúdie amerického Národného úradu pre oceány a atmosféru (NOAA), o ktorej informovala verejnoprávna rozhlasová stanica NPR.

"Deje sa to každé leto. Každý rok sa v Mexickom zálive objaví 'mŕtva zóna'. Je to oblasť, kde voda nemá dostatok kyslíka na prežitie rýb. Každý rok tam NOAA vysiela vedcov, aby ju zmerali. Tento týždeň oznámila, že tohtoročná mŕtva zóna je rozlohou doteraz najväčšia," uviedla NPR.

Rekordne veľká "mŕtva zóna" rozdúchava diskusiu o tom, či vláda robí dosť pre zníženie množstva znečisťujúcich látok, ktoré riekami, predovšetkým riekou Mississippi, pritekajú do zálivu z fariem a polí na juhu Spojených štátov. Jedná sa najmä o dusík a fosfor.

Tieto látky podporujú v zálive rast a kvitnutie rias, ktoré potom uhynú a rozkladajú sa. Tento proces vyčerpá z vrstvy vody pri dne kyslík. Pás takejto o kyslík ochudobnenej alebo kyslíka úplnej zbavenej vody sa ťahá pri pobreží štátov Texas a Louisiana.




"Ryby, ktoré môžu plávať, sa presunú inam. Organizmy žijúce na dne sa nemôžu presunúť a často uhynú," uviedol pre NPR vedec Don Scavia.

NOAA na svojej webovej stránke informovala, že sa napríklad zmenšuje priemerná veľkosť kreviet ulovených v zálive, čo už spôsobilo aj zmeny cien a zasiahlo to rybársky priemysel.

Rekordne veľká "mŕtva zóna" je výsledkom nezvyčajne silných dažďov na Stredozápade USA, ktoré zmyli do zálivu poľnohospodárske hnojivá.




Americká vláda v súčasnosti poľnohospodárom odporúča, aby bránili zmývaniu hnojív z polí vysádzaním pásov trávy pozdĺž riek, ktoré by hnojivá zachytili. Scavia považuje tieto dobrovoľné opatrenia za nedostatočné. Nevyhnutné je podľa neho výrazné zníženie prísunu znečistenia z polí. Takýto prístup sa už vyplatil v zátoke Chesapeake v štáte Virgínia.

"Chesapeake Bay mala podobný problém. V roku 2010 federálna vláda napriek urputnému odporu farmárov stanovila povinné limity na znečistenie dostávajúce sa do zátoky. Vlády jednotlivých štátov minuli na dosiahnutie týchto cieľov miliardy. V súčasnosti je miera znečistenia v zátoke nižšia a príroda a živočíchy sa začínajú spamätávať," informovala NPR.