Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia UNESCO a veda

NASA po problémoch so skafandrami odložila výstupy do vesmíru z ISS

Astronauti Terry Virts (vľavo) a Barry Wilmore poskytujú interview 18. februára 2015 Foto: TASR/AP

Oba nefunkčné komponenty vrátili na Zem nákladnou vesmírnou loďou Dragon minulý týždeň.

Mys Canaveral 20. februára (TASR) - Séria pripravovaných výstupov do otvoreného kozmu na Medzinárodnej vesmírnej stanici (ISS) sa začne s jednodňovým oneskorením.

Prvý výstup mala dvojica amerických astronautov absolvovať dnes. Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) ho však vo štvrtok preložil na sobotu, aby mohol dokončiť skúmanie skafandrov, informovala agentúra AP.

Posunuli sa tým aj ďalšie výstupy: termín druhého na stredu a tretieho na 1. marca. Rozsiahle vonkajšie práce na kabeláži majú pripraviť stanicu na prílet nových komerčných modulov s posádkami v roku 2017.

Pri nedávnych pravidelných kontrolách na stanici zlyhali dve kritické ventilátorové a čerpacie jednotky skafandrov. Technici sa domnievajú, že do ložísk sa dostala voda, ktorá spôsobila ich koróziu.

Oba nefunkčné komponenty vrátili na Zem nákladnou vesmírnou loďou Dragon minulý týždeň. Skafandre, ktoré astronauti použijú pri plánovaných výstupoch, prešli kontrolou bez zistenia problémov.

NASA uviedla, že zlyhanie čerpadla by viedlo k prerušeniu výstupu do vesmíru, nikoho by však neohrozilo. Pri nesúvisiacom probléme s rovnakým komponentom sa v roku 2013 astronaut takmer udusil.