Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia UNESCO a veda

Na zoznam svetového kultúrneho dedičstva UNESCO pribudli nové prvky

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Zoznam, ktorý aktualizujú na prebiehajúcom zasadnutí v etiópskom hlavnom meste Addis Abebe, zahŕňa prejavy kultúry dokazujúce rôznorodosť nehmotného kultúrneho dedičstva vo svete.

Addis Abeba 1. decembra (TASR) - Sokoliarstvo a jóga sú medzi činnosťami, ktoré boli pripísané na Zoznam nehmotného kultúrneho dedičstva Organizácie Spojených národov pre vzdelávanie, vedu a kultúru (UNESCO), informovala dnes táto ustanovizeň. Ďalšími prírastkami sú napríklad iracký sviatok Chidr Iljás, saudskoarabský tanec mizmar či tradičné kazašské zápasenie küresi.

Zoznam, ktorý aktualizujú na prebiehajúcom zasadnutí v etiópskom hlavnom meste Addis Abebe, zahŕňa prejavy kultúry dokazujúce rôznorodosť nehmotného kultúrneho dedičstva vo svete.

Sokoliarstvo sa praktizuje v 60 krajinách sveta a je spájané s kultúrnym dedičstvom a komunitnou angažovanosťou, pretože sokoliari si budujú s vtákmi puto, keď ich trénujú, lietajú s nimi a starajú sa o ich rozmnožovanie, uviedlo UNESCO.

Indický systém cvičenia rozvoja ľudského tela i ducha - jóga - zasa ovplyvnil rozličné zložky spoločenských funkcií v Indii, od zdravotníctva a medicíny až po vzdelávanie a umenie.

Iracký sviatok Chidr Iljás, ktorý sa slávi vo februári, uctieva svätca al-Chidra, ktorý údajne plní veriacim ich želania, najmä v prípade núdze.

Saudskoarabský folklórny tanec mizmár sa tancuje s bambusovými palicami na rodinných alebo národných oslavách. Do 100 mužov tlieska a skanduje milostné piesne do rytmu bubnov v pozadí.

Tradičné kazašské zápasenie küresi vyžaduje, aby víťaz pritlačil súperove plecia na zem. Vyvinul sa z toho národný šport, ktorý pestujú muži aj ženy a jeho popularita už prekročila hranice Kazachstanu.