Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia UNESCO a veda

L. LÁZNIČKA: Digitálne technológie majú v energetike široké využitie

Na snímke Libor Láznička zo spoločnosti Sféra, a.s. počas 12. ročníka konferencie Energofórum 2017 v Grand Hoteli Jasná v Jasnej 12. októbra 2017. Foto: TASR/Branislav Račko

Dvanásty ročník konferencie Energofórum v Jasnej sa venuje využívaniu zemného plynu, obnoviteľných zdrojov energií, trendom, ktoré vedú k dekarbonizácii, decentralizácii či digitalizácii v energetike.

Jasná 13. októbra (TASR) – Digitálne technológie, umelá inteligencia či drony sa v energetike uplatňujú čoraz častejšie. Na prebiehajúcej medzinárodnej konferencii Energofórum 2017 to pre TASR povedal riaditeľ úseku vývoja spoločnosti sféra Libor Láznička, ktorý sa venuje digitálnym trendom v energetike.

"Mení sa svet, mení sa energetika, informatika a spolu s nimi sa menia aj generácie a ich zvyklosti," podotkol Láznička, podľa ktorého majú digitálne technológie široké využitie napríklad v oblasti úspor energií. "Zameriavam sa na niektoré z nich, predovšetkým je to umelá inteligencia, ktorá sa dá využiť pri predikciách spotreby výroby, pri prediktívnej údržbe, dá sa využívať pri optimalizácii spotreby, pri riadení spotreby," vysvetlil.

Ďalšou modernou technológiou, ktorá podľa jeho slov čoraz častejšie preniká do sféry energetiky, sú drony. "Dron sa dá využívať pri revíziách stožiarov, rovnako ako pri revíziách fotovoltických alebo veterných elektrární," priblížil vedúci vývoja, ktorý neobišiel ani internet vecí. "Je to nová platforma, ktorá umožní zbierať informácie z rôznych zariadení, z rôznych senzorov a ukladať ich na internet. Prednosti internetu vecí sa môžu uplatniť v rámci inteligentných miest, inteligentných domácností a inteligentných budov,” skonštatoval Láznička.

Predstavil aj tzv. blockchain, technológiu, ktorá vznikla vo finančnom sektore, konkrétne v oblasti kryptomien. "Blockchain v podstate rieši možnosti výmeny vlastníctva medzi dvomi subjektmi. Je to veľmi transparentné, bezpečné a túto technológiu je možné využiť napríklad v rámci obchodovania alebo maloobchodov na trhu s elektrinou," uzavrel Láznička.

Dvanásty ročník konferencie Energofórum v Jasnej sa okrem iných tém venuje aj využívaniu zemného plynu, obnoviteľných zdrojov energií či trendom, ktoré vedú k dekarbonizácii, decentralizácii a digitalizácii v energetike. Záštitu nad podujatím prevzalo Ministerstvo hospodárstva SR.