Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia UNESCO a veda

Klady telefónu ukázali pred 100 rokmi transkontinentálnym hovorom

Ilustračné foto Foto: wikimedia.org

Alexander Graham Bell a Thomas Watson pred 100 rokmi uskutočnili v USA prvý transkontinentálny telefonický hovor medzi New Yorkom a San Franciscom.

New York/San Francisco/Bratislava 24. januára (TASR) - Alexander Graham Bell a Thomas Watson pred 100 rokmi uskutočnili v USA prvý transkontinentálny telefonický hovor medzi New Yorkom a San Franciscom. Výročie tejto udalosti pripadne na nedeľu 25. januára.

Slávnostná udalosť, na ktorej sa 25. januára 1915 zúčastnili všetky dôležité osobnosti spoločnosti AT&T (tak sa nazývala bývalá spoločnosť Bell Telephone Company), sa mala uskutočniť pri príležitosti otvorenia výstavy Panama Pacific International Exposition v San Franciscu v americkej Kalifornii.

Spoločnosť AT&T sa pripravovala veľmi zodpovedne. Telefonické spojenie dvoch vzdialených miest si vyžadovalo nové technické riešenia. Okrem postavenia telegrafných stĺpov prišiel vhod i patent vynálezcu Lee de Foresta – trióda na zosilnenie signálu.

Posledný stĺp telefónnej siete vztýčili vo Wendoveri v Utahu (USA). Hoci vlajka USA na ňom zaviala už v júni 1914, na vytúžené otvorenie telefonickej linky sa kvôli výstave čakalo až do januára 1915. Vtedy sa medzi Grahamom Bellom v New Yorku a jeho dlhoročným spolupracovníkom Thomasom Watsonom v San Franciscu odohral už druhý historický rozhovor. Graham Bell sa tak ako 10. marca 1876 ozval: "Pán Watson, poďte sem. Chcem vás vidieť (Mr. Watson, come here! I want to see you)". Keďže sa však Watson nenachádzal v susednej miestnosti, ako v roku 1876, odpoveď znela: "Teraz mi to bude trvať týždeň (It would take me a week now)".

Graham Bell prišiel na svet 3. marca 1847 v škótskom Edinburghu, jeho rodina neskôr emigrovala do Ameriky. Jeho matka stratila sluch už ako dospelá, Bella to priviedlo k pomáhaniu nepočujúcich. Ako ich učiteľ začal experimentovať s telegrafom a v spolupráci s ušným špecialistom Clarencom Blakom sa zaoberal možnosťou záznamu zvukových vibrácií. Výsledkom mnohých experimentov bol prenos zvuku po vedení - telefón.

Verejnosť sa s vynálezom telefónu po prvý raz zoznámila počas veľtrhu v americkej Filadelfii v júni 1876.

Bell založil spoločnosť Bell Telephone Company v roku 1877. V roku 1886 malo telefón zavedených viac ako 150.000 amerických domácností.