Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia UNESCO a veda

Jaroslav Siakeľ bol zakladateľom slovenskej národnej kinematografie

Jaroslav Siakeľ Foto: TASR/Archív

Prvý slovenský filmový režisér sa narodil 4. januára 1896 v slovenskej turčianskej obci Blatnica.

Blatnica/Bratislava 4. januára (TASR) – V pondelok 4. januára uplynulo 120 rokov od narodenia prvého slovenského filmového režiséra Jaroslava Siakeľa.

V roku 1921 sa spoločne s bratom Danielom Siakeľom podujal urobiť historický krok v slovenskom filmovom umení, ktorého výsledkom bola snímka Jánošík (1921) v slovensko-americkej koprodukcii. Vďaka súrodencom Siakeľovcom sa tak Slovensko zaradilo medzi prvých desať krajín sveta, ktoré vyrobili dlhometrážny nemý hraný film. V roku 1995 ho UNESCO zapísalo do zoznamu Svetového kultúrneho dedičstva.

Jaroslav Siakeľ sa narodil 4. januára 1896 v slovenskej turčianskej obci Blatnica. V roku 1912 sa ako šestnásťročný vydal po trase Viedeň-Praha-Hamburg do USA, kde od roku 1905 sídlil jeho starší brat Daniel. Spoločne pracovali v známej filmovej spoločnosti Selig Polyscope. Jaroslav Siakeľ v nej postupne prešiel všetkými druhmi práce - od pomocných a asistentských činností, cez laboratóriá, až sa mu napokon podarilo získať miesto kameramana.

Počas prvej svetovej vojny absolvoval kurz leteckej fotografie. Neskôr zhotovoval krátke dokumentárne i hrané filmy pre firmu Rothacker Film, ktoré sa tematicky zameriavali na Československú republiku (ČSR). V novembri 1920 založili americkí Slováci v Chicagu firmu Tatra Film Corporation za účelom nakrúcať filmy v starej vlasti. Jedným z hlavných aktérov vzniku spoločnosti bol majiteľ kina Ján Závodný, ale podieľali sa na ňom i obaja bratia Siakeľovci.

Plány na nakrútenie prvého filmu zobrazujúceho hrdinské epizódy z Jánošíkovho života sa rozvíjali v Chicagu tesne po vojne. Nakrúcanie na Slovensku sa v exteriéroch v okolí Blatnice vo Veľkej Fatre rozbehlo začiatkom leta 1921. Daniel Siakeľ sa postavil za kameru a Jaroslav Siakeľ sa chopil režírovania. Hlavného predstaviteľa dlhometrážneho nemého filmu Jánošík stvárnil už vtedy známy divadelný herec Theodor Pištěk. Mária Fábryová, predstaviteľka Aničky, nielenže nemala skúsenosti s filmovaním, kamera jej dokonca naháňala strach. Odvtedy už nehrala v žiadnom filme.

Spočiatku film patril medzi najpremietanejšie diela svojej doby, ale záujem sa postupne stratil. Náklady na jeho výrobu sa vyšplhali do výšky asi 14.500 amerických dolárov. Premiéra snímky sa konala 25. novembra 1921 v českej Prahe, 1. decembra toho roku v americkom Chicagu a 3. januára 1922 v Žiline na Slovensku. Tento film sa však "stratil" na celých 50 rokov.

Značne poškodenú filmovú kópiu Jánošíka z roku 1921 vlastnil neskôr jeho pôvodný producent Ján Závodný, ktorý ju v roku 1970 priviezol na Slovensko a venoval ju Slovenskému filmovému ústavu.

Po rozpade spoločnosti Tatra Film Corporation sa Jaroslav Siakeľ venoval v USA podnikaniu a od roku 1934 vlastnil firmu na diapozitívy. Slovensko navštívil naposledy v roku 1981.

Jaroslav Siakeľ zomrel 19. februára 1997 v meste Western Springs v americkom štáte Illinois vo veku 101 rokov.