Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia UNESCO a veda

Hostiteľom Medzinárodného dňa džezu bude tentoraz Havana

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Tomáš Doboš

UNESCO označila koncert v El Gran Teatro de La Habana za výnimočný a bude sa vysielať priamo na web.

Paríž/Washington 28. apríla (TASR) – Koncertom v El Gran Teatro de La Habana sa v nedeľu začnú oslavy šiesteho ročníka Medzinárodného dňa džezu. Kubánska metropola Havana sa stala oficiálnym hostiteľom tohto medzinárodného dňa, na ktorom ako hostí 30. apríla očakávajú aj generálnu riaditeľku Organizácie Spojených národov pre vzdelávanie, vedu a kultúru (UNESCO) Irinu Bokovovú a vyslanca dobrej vôle UNESCO Herbieho Hancocka. UNESCO označila koncert v El Gran Teatro de La Habana za výnimočný a bude sa vysielať priamo na web, informovala táto inštitúcia na svojej internetovej stránke.

Po veľkom úspechu z roku 2012, keď sa na svete slávil Medzinárodný deň džezu prvýkrát, aj v roku 2017 UNESCO v partnerstve s Džezovým inštitútom Theloniousa Monka zorganizovalo na 30. apríla sviatok džezu. Každý rok sa na džezových koncertoch stretávajú medzinárodne uznávaní umelci.

Generálna konferencia UNESCO vyhlásila 30. apríl za Medzinárodný deň džezu na svojom zasadnutí v novembri 2011. Tento deň má upozorniť verejnosť na celom svete na prínos džezu, na jeho význam ako vzdelávacieho nástroja, na jeho silnú schopnosť prispievať k mieru, jednote, dialógu a posilňovaniu spolupráce medzi národmi.

Ako informovalo UNESCO, džez láme bariéry a vytvára podmienky pre vzájomné porozumenie a toleranciu. Zmierňuje napätie medzi jednotlivcami, skupinami aj komunitami, podporuje rodovú rovnosť, dáva podnety na umeleckú inováciu, improvizáciu, na nové formy vyjadrovania a na integrovanie nových hudobných foriem do hudobnej tradície.

Džez je hudobný štýl, ktorý sa zrodil v južnej časti USA, jeho korene však siahajú do Afriky a mieša sa s africkými aj európskymi tradíciami.