Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia UNESCO a veda

Európska vesmírna agentúra prinesie príležitosti našim vedcom a firmám

Foto: Tablet.tv

"Doteraz mali tieto subjekty zviazané ruky a nemohli sa zúčastňovať priamo európskeho kozmického výskumu a programu," uviedol v diskusnej relácii pre Tablet.tv Jakub Kapuš.

Bratislava 12. marca (TABLET.tv) - Slovensko sa oficiálne stalo spolupracujúcim členom Európskej vesmírnej agentúry (ESA). Okrem vedeckého prínosu môže byť toto členstvo impulzom aj pre inovačnú schopnosť slovenskej ekonomiky. Hosťom Richard Kvasňovského v relácii Ekonomika:tu a teraz bol Jakub Kapuš zo Slovenskej organizácie pre vesmírne aktivity.

Členstvo v ESA prinesie príležitostí pre slovenských vedcov, univerzity a technologické firmy. „ESA garantuje, že financie, ktoré zaplatíme za členstvo sa vrátia do našej republiky v podobe projektov. Je to forma podpory domácej vedy a výskumu. Doteraz mali tieto subjekty zviazané ruky a nemohli sa zúčastňovať priamo európskeho kozmického výskumu a programu. Slovensko na tom nie je najlepšie v podpore vedy a výskumu v porovnaní s priemerom EÚ a toto je ideálna cesta, ako sa to dá zlepšiť,“ povedal Kapuš.

Prvá výzva na predkladanie vesmírnych projektov bude v marci. Podľa Kapuša je už v súčasnosti záujem slovenských vedcov a firiem enormný.