Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia UNESCO a veda

Čo je nové vo vede? Syntetické vlákno a solárne diaľkové ovládače

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Vďaka novej solárnej technológii bude diaľkovým ovládačom či myšiam stačiť na napájanie elektrinou aj svetlo rozptýlené v prostredí.

Bratislava 19. januára (TASR) - Vo svete vedy sa v uplynulom týždni objavilo viacero zaujímavých správ. Nové vlákno inšpirované srsťou ľadových medveďov hreje ako páperie, v Číne naklonovali prvého zdravého primáta a diaľkovým ovládačom bude stačiť solárny článok a rozptýlené svetlo. TASR prináša súhrn najnovších poznatkov z vedy a techniky.

Vedci vyvinuli nový druh vlákna inšpirovaný srsťou ľadových medveďov. Tepelné izolačné vlastnosti vlákna sú porovnateľné s izolačnými vlastnosťami páperia, uvádza nová štúdia.

Extrémne nízke teploty panujúce v Arktíde si od zvierat žijúcich v týchto končinách vyžiadali dokonalú adaptáciu. V prípade ľadových medveďov je jednou z nich špeciálna srsť s dutými vláknami. Vlákna srsti tvoria dve vrstvy – ohybná vodotesná vonkajšia vrstva a pórovitá vrstva vo vnútri vlasu. Vonkajšia vrstva chráni pred vlhkosťou, pórovitá vrstva chráni vďaka tisícom dutiniek vyplnených vzduchom pred stratou tepla.

Nové vlákno funguje na rovnakom princípe. Štúdia zverejnená v decembrovom čísle žurnálu Science uvádza, že sveter upletený z tohto vlákna by hrial rovnako ako páperová bunda, mal by však iba pätinovú hrúbku.

A hoci nové vlákno funguje na rovnakom princípe, využíva odlišné materiály. Srsť ľadových medveďov tvorí keratín, teda rovnaký materiál ako ľudské vlasy. Nové vlákno je však vyplnené aerogélom.

Vďaka novej solárnej technológii bude diaľkovým ovládačom či myšiam stačiť na napájanie elektrinou aj svetlo rozptýlené v prostredí. Novinku predstavila kalifornská spoločnosť Ambient Photonics počas veľtrhu CES 2024.

Nová technológia využíva v solárnych článkoch špeciálne farbivo, ktoré mení fotóny na elektróny. Spoločnosť sa pri jeho výrobe inšpirovala chlorofylom umožňujúcim fotosyntézu v rastlinách.

"V solárnych článkoch posilnených farbivom závisí množstvo produkovaného elektrického prúdu od toho, ako efektívne dokáže farbivo pohlcovať elektróny," uvádza pre Live Science Joshua Wright, viceprezident spoločnosti Ambient Photonics pre inžinierske riešenia.

Keďže články sú bifaciálne, dokážu produkovať elektrinu vrchnou aj spodnou stranou. Vrchná časť článku, na ktorú svetlo dopadá priamo, produkuje elektrinu na 100 percent, spodná strana na 50 percent.

Čínski vedci v utorok oznámili úspešné naklonovanie zdravého jedinca opice makak rézus (Macaca mulatta). Využili pri tom zdokonalený postup použitý na naklonovanie ovce Dolly z roku 1996, uvádza nová štúdia.

Tím vedcov z neurovedeckého inštitútu Čínskej akadémie vied v Šanghaji použil zdokonalenú metódu klonovania prostredníctvom prenosu jadier somatických buniek (SCNT). Pomocou nej sa v roku 1996 podarilo úspešne naklonovať ovcu Dolly a neskôr aj viac než 20 ďalších druhov zvierat vrátane psov, mačiek či prasiat. Úspešné klonovanie primátov je však výrazne náročnejšie než klonovanie iných druhov zvierat, preto sa úspech v tejto oblasti dostavil až po viac než 20 rokoch.

Výsledky najnovšej štúdie zverejnili v časopise Nature Communications. Tento nový spôsob by podľa vedcov mohol viesť k vytvoreniu identických jedincov opíc, ktoré by sa dali využiť pri medicínskom výskume.