Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia UNESCO a veda

Čínska experimentálna sonda sa po oblete Mesiaca vrátila na Zem

Nosná raketa Čchang-e 5 so sondou odštartovala 24. októbra čínskeho času z vesmírneho strediska Si-čchang Foto: TASR/AP

Čína sa vlani v decembri stala len treťou krajinou, ktorá dopravila na Mesiac svoje zariadenie.

Peking 1. novembra (TASR) - V autonómnej oblasti Vnútorné Mongolsko dnes po osemdňovom lete a prekonaní 840.000 kilometrov úspešne pristála čínska experimentálne návratová sonda, ktorá raz obletela Mesiac. Informovali o tom čínske médiá.

Nosná raketa Čchang-e 5 so sondou odštartovala 24. októbra čínskeho času z vesmírneho strediska Si-čchang. Následne došlo k úspešnému oddeleniu sondy, ktorá sa vydala smerom k Mesiacu. Sonda nemala naplánovaný vstup na jeho obežnú dráhu, využila však gravitáciu Mesiaca pri návrate späť na Zem.

Počas svojej krátkej cesty stihol Pathfinder zhotoviť niekoľko záberov Zeme a Mesiaca.

Čína sa vlani v decembri stala po USA a bývalom Sovietskom zväze len treťou krajinou, ktorá dopravila na Mesiac svoje zariadenie. Išlo o mesačné vozidlo Jü-tchu (Nefritový králik), ktoré na obežnici Zeme vysadil modul Čchang-e 3.

Čínski vedci použijú získané dáta pre svoje prvé bezposádkové pristátie na Mesiaci plánované na rok 2017. Jeho cieľom je dopraviť na Zem vzorky mesačného povrchu.

Čínsky vesmírny program je - podobne ako indický - veľmi ambiciózny. Do roku 2020 plánuje Peking vyniesť na obežnú dráhu vlastnú obdobu Medzinárodnej vesmírnej stanice a vyslať človeka na Mesiac.