Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia UNESCO a veda

Lokalita Borsukov vrch bude prírodnou rezerváciou

Prírodná rezervácia Borsukov vrch, situačný návrh na základnej mape SR. Foto: minv.sk

Návrh ministerstva životného prostredia na jej vyhlásenie dnes odobrila vláda SR. Borsukov vrch je súčasťou bukových pralesov, ktoré sú zapísané v Zozname svetového dedičstva UNESCO.

Bratislava 9. decembra (TASR) - Lokalita Borsukov vrch bude prírodnou rezerváciou. Návrh ministerstva životného prostredia na jej vyhlásenie dnes odobrila vláda SR. Od budúceho roka tak v nej bude platiť najvyšší stupeň ochrany prírody, čím sa má zabezpečiť ochrana pralesov. Borsukov vrch je súčasťou bukových pralesov, ktoré sú zapísané v Zozname svetového dedičstva UNESCO.

V lokalite platí v súčasnosti tretí stupeň ochrany, keďže patrí do Národného parku Poloniny. Envirorezort však poukazoval na to, že na zachovanie pralesov treba vylúčiť všetky ľudské zásahy, ktoré by mohli ovplyvniť ich prirodzený vývoj. Prírodná rezervácia bude mať výmeru 146,7 hektára. Ide o štátne pozemky, nie je teda potrebné riešiť náhrady pre súkromných vlastníkov.

"Návrh vyhlásiť prírodnú rezerváciu Borsukov vrch zabezpečuje ochranu v piatom stupni územnej ochrany podľa zákona o ochrane prírody a krajiny. Jej vyhlásením vznikne súvislá plocha s vylúčením akéhokoľvek hospodárenia – prepoja sa už existujúce národné prírodné rezervácie Stužica a Jarabá skala,"
povedal hovorca ministerstva Maroš Stano.

Sprísnená ochrana má pomôcť zachovaniu pôvodných lesov, ako aj druhov, ktorí v nich žijú. Ide napríklad o mloka karpatského, ďatľa bielochrbtého aj čierneho, muchárika červenohrdlého i bielokrkého, sovu dlhochvostú, zubra hrivnatého, vlka obyčajného, rysa ostrovida, medveďa hnedého či fuzáča alpského. "Na celom území bude platiť piaty stupeň ochrany, teda má sa zaviesť bezzásahový režim na lesných a nelesných biotopoch," vysvetľuje ministerstvo.