Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia UNESCO a veda

Archeológovia našli takmer 2000 rokov starý runový nápis na dýke

Ilustračná snímka Foto: TASR Radovan Stoklasa

Nôž sa našiel na malom pohrebisku východne od Odense pod pozostatkami urny.

Kodaň 22. januára (TASR) - Archeológovia v Dánsku objavili malú dýku s runovými symbolmi spred takmer dvoch tisícročí, oznámilo v pondelok Múzeum v Odense (MO). Nápis je "úplne unikátny" a možno ho datovať približne do roku 150, uviedlo múzeum. TASR správu prevzala z tlačovej agentúry DPA.

Takto staré runy boli doteraz objavené len raz, v roku 1865 západne od Odense. "Runy na noži sú napísané najstaršou známou runovou abecedou, a preto je nový nález veľmi dôležitou súčasťou pochopenia a interpretácie najstaršieho používania písma v Dánsku a severskom regióne," uviedlo MO vo vyhlásení.

Nôž sa našiel na malom pohrebisku východne od Odense pod pozostatkami urny. Na čepeli je vyryté slovo "hirila", čo v starej severčine znamená "malý meč". Či ide o meno samotného noža alebo jeho majiteľa, sa nedá určiť, uviedlo múzeum.

"S takýmto nálezom v rukách sa ako ľudia stretávame tvárou v tvár s minulosťou. Runový nápis je ako nález posolstva od dávnych ľudí," uviedol vo vyhlásení archeológ Jakob Bonde. Od 2. februára bude nôž vystavený vo vysunutej expozícii MO Möntergarden.

Runové písmo používali germánske kmene a je najstaršou známou formou písma v Škandinávii. Vo veľkej miere sa používalo od počiatkov nášho letopočtu cez obdobie Vikingov až po neskorý stredovek.