Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia UNESCO a veda

A. POLIEVKOVÁ: Byť Pridruženou školou UNESCO je privilégium

Ilustračné foto Foto: TASR/Radovan Stoklasa

O spoluprácu s UNESCO môže požiadať každá aktívna a kvalitná škola, ktorá má podľa národnej koordinátorky Pridružených škôl v SR Anny Polievkovej perspektívu.

Bratislava 4. decembra (TASR)- Predstavitelia Pridružených škôl UNESCO v SR sa stretli v stredu (2.12.) v bratislavskej Univerzitnej knižnici. Výročné podujatie, na ktorom školy predstavovali svoje aktivity, sa tento rok konalo pod hlavičkou 70. výročia jej založenia.

V rámci odborného programu stretnutia predstavili redaktori TASR prácu agentúry, Školský servis, ako aj nový projekt Skolskenoviny.sk, ktorý vznikol v spolupráci s Ministerstvom školstva, vedy, výskumu a športu SR. Práve TASR podpísala s UNESCO v júni tohto roka memorandum o partnerstve.

Predstavitelia škôl počas stretnutia informovali o spolupráci s organizáciou na príkladoch projektov, ktoré u nich dominovali a zároveň napĺňali zámer kooperácie, a teda posilňovať ľudskú, etickú a kultúrnu dimenziu vzdelávania. Prevažovali témy 70. výročia založenia UNESCO, Rok svetla a v neposlednom rade Rok Ľudovíta Štúra.

„Prišla som sem nájsť nejaké inšpirácie pre našu školu. Je to neskutočne dobré a inšpiratívne. Vidím, že veľa vecí, ktoré robíme, môžeme dať práve pod hlavičku UNESCO a týmto spôsobom ich aj propagovať,“ uviedla pre TASR pedagogička zo Základnej školy Milana Rastislava Štefánika v Bratislave Silvia Hostová.

„Partnerstvo s UNESCO nám prináša nielen česť, ale aj povinnosti a zároveň možnosť spolupracovať na takých projektoch, ku ktorým by sme sa inak ani nedostali. V reálnom živote to pre nás znamená uvedomovanie si základných otázok, ktoré sa snaží UNESCO šíriť,“ zhrnula vyučujúca Radoslava Nemčeková z Gymnázia Rastislava Štefánika v Novom Meste nad Váhom.

O spoluprácu s UNESCO môže požiadať každá aktívna a kvalitná škola, ktorá má podľa národnej koordinátorky Pridružených škôl v SR Anny Polievkovej perspektívu.

„Nejde nám o kvantitu. Cieľom nie je mať 300 pridružených škôl. Radšej menej, ale takých, ktoré niečo robia, ktoré sú aktívne. V súčasnosti je na Slovensku 21 škôl. V západných krajinách a v Európe je asi najviac cenený imidž - meno UNESCO, to je to privilégium, ako byť súčasťou siete takejto veľkej medzinárodnej organizácie,“ dodala. 

Program Pridružených škôl UNESCO vznikol v roku 1953. Dnes na programe participuje 7900 inštitúcií ako predškolské zariadenia, základné a stredné školy, alebo inštitúcie pre vzdelávanie pedagógov v 176 krajinách.