Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia SEKCIA: Únos vietnamského podnikateľa

Smer-SD odporúča SaS vyzývať na vrátenie mandátu vlastných poslancov

Na snímke poslanec NR SR a člen predsedníctva strany Smer-SD a bývalý minister vnútra SR Robert Kaliňák počas vyhlásenia pre médiá k únosu občana Vietnamu v Bratislave 7. augusta 2018. Foto: TASR - Michal Svítok

Predstavitelia strany SaS sa bez akýchkoľvek dôkazov stávajú vyšetrovateľmi, prokurátormi a sudcami v jednej osobe, uviedol hovorca Smeru-SD Ján Mažgút.

Bratislava 13. augusta (TASR) - Strana SaS by mala vyzývať na vrátenie poslaneckého mandátu svojich zákonodarcov. V Národnej rade SR má totiž takých, ktorí tam už dávno nemali sedieť. Odporúča jej to vládna strana Smer-SD v reakcii na vyjadrenie liberálov, že Robert Kaliňák (Smer-SD) by mal vrátiť poslanecký mandát.

Podľa SaS exminister vnútra porušil poslanecký sľub. V jeho konaní v súvislosti s kauzou únosu vietnamského podnikateľa Trinh Xuan Thanha podľa liberálov nemožno nájsť niečo, čo by bolo v záujme občanov SR. To, že si Kaliňák nechal informácie o podozreniach pre seba, vypovedá podľa SaS "skôr o jeho vernosti Vietnamskej socialistickej republike".

"Predstavitelia strany SaS sa už správajú rovnako ako prezident Andrej Kiska. Bez akýchkoľvek dôkazov sa stávajú vyšetrovateľmi, prokurátormi a sudcami v jednej osobe," uviedol hovorca Smeru-SD Ján Mažgút. Poukazuje, že SaS má vo svojich radoch poslancov, ktorí už dávno v parlamente nemali sedieť.

"Konkrétne Ľubomíra Galka, ktorý je podozrivý z nelegálneho odpočúvania novinárov, kolegov i radových občanov. Alebo Jozefa Rajtára, ktorý je podozrivý z toho, že cez svojho poslaneckého asistenta nechal v rozpore so zákonom prehľadávať bankové účty iných politikov. Odporúčame preto strane SaS, aby na vzdanie sa mandátu vyzývala svojich poslancov," píše sa ďalej v stanovisku Smeru-SD.

Kaliňák pred pár dňami uviedol, že zatiaľ čiastkové výsledky vyšetrovania únosu vietnamského občana hovoria o možnom neúmyselnom zapojení SR do celej akcie. Obvinenia o tom, že priamo vydával pokyny pri údajnom únose Vietnamca vládnym špeciálom považuje za "scestné a absurdné". Kauzu údajného únosu Vietnamca Trinh Xuan Thanha vyšetrujú aj slovenské orgány činné v trestnom konaní.