Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Trnavský kraj

V galantskej nemocnici vynovili rehabilitačné oddelenie

Ilustračné foto. Foto: TASR - Pavol Ďurčo

Rekonštrukcia trvala štyri mesiace.

Galanta 11. júla (TASR) – V galantskej nemocnici vynovili fyziatricko-rehabilitačné lôžkové oddelenie (FRO). Oficiálne ho otvorili v stredu na druhom poschodí nemocničného monobloku. Slávnostného otvorenia sa zúčastnili aj futbalisti majstrovského tímu Spartak Trnava, ktorí rehabilitačné služby oddelenia dlhodobo využívajú.

Ako uviedla námestníčka pre liečebno-preventívnu starostlivosť Drahomíra Bollová, „rehabilitovať k nám chodia nielen ľudia z celého regiónu, ale aj z Bratislavy, Trnavy, Piešťan či z Martina. Aj preto sme chceli investovať do potrebnej revitalizácie oddelenia."

Primárka FRO Liliya Mičulíková vysvetlila, že rehabilitovať chodia často aj športovci, ktorí majú mnohokrát bolestivé úpony alebo natrhnuté svaly. „Pomocou špeciálnych strečingových metód sa s nimi snažíme rehabilitovať a zároveň ich učiť, ako sa pri športe chrániť, ako regenerovať či držať správnu polohu tela," dodala.

Rekonštrukcia, ktorú finančne podporila zdravotná poisťovňa Dôvera, trvala štyri mesiace. Najväčšiu sumu nemocnica investovala do nutnej výmeny podláh. Priestor bol vymaľovaný, pribudli umývateľné tapety a v izbách boli vymenené aj okná. Vynovili taktiež kuchynku a jedáleň. Odborné vybavenie oddelenia bolo doplnené i o tzv. rehabilitačný chodník. Vzhľadom na bezpečnosť pacientov vytvorila nemocnica tiež nové nástenné držadlá po celej dĺžke hlavnej chodby oddelenia, kde pribudli aj nové kreslá pre pacientov a pre návštevy.

FRO poskytuje komplexnú rehabilitačnú starostlivosť pre pacientov s ochoreniami pohybového a nervového systému, po úrazoch, operáciách či pri funkčných a štrukturálnych poruchách. Oddelenie disponuje 30 lôžkami, nadštandardnou izbou, jedálňou, kuchynkou a telocvičnou. Najviac pacientov sem prichádza po cievnej mozgovej príhode, so sklerózou multiplex či s Parkinsonovou chorobou. Súčasťou oddelenia je rehabilitačná ambulancia s vodoliečbou a detská ambulancia. FRO je zároveň výučbovým strediskom pre študentov Strednej zdravotníckej školy v Trnave.