Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Trnavský kraj

V Dobrohošti ľudia volia málo, podľa starostu sú skeptickí

Na snímke vľavo prvovolička Katarína sa preukazuje pred volebnou komisiou občianskym preukazom a čaká na hlasovacie lístky do volebnej schránky počas volieb do orgánov samosprávnych krajov v Trnave v sobotu 4. novembra 2017. Foto: TASR - Lukáš Grinaj

V sobotu popoludní bola účasť na voľbách stále veľmi nízka.

Dobrohošť 4. novembra (TASR) – V obci Dobrohošť (okr. Dunajská Streda) evidujú 392 oprávnených voličov. Starosta obce Jozef Boráros odhaduje, že do 16.00 h voliť prišlo len malé percento z nich. Podľa neho sú obyvatelia obce skeptickí a o voľby nemajú veľký záujem.

V Dobrohošti, v obci v Trnavskom kraji, žije spolu 490 obyvateľov, väčšina z nich sa hlási k maďarskej národnostnej menšine. Podľa starostu však majú v obci približne 250 ľudí, ktorí si v nej neprihlásili trvalý pobyt.

V sobotu popoludní bola účasť na voľbách stále veľmi nízka. „Ľudia sú skeptickí, je im to jedno, myslia si, že aj tak im nikto nepomôže,“ hovorí Jozef Boráros, ktorý je starostom obce od roku 2003. Obyvatelia obce vraj ani veľmi nevedia, že „o čom to je“.

Podľa neho by zvolený predseda Trnavského samosprávneho kraja mal ísť do každej obce, na každú ulicu, aby vedel, čo ľudí trápi. Tvrdí, že nie je správne, ak sú v kraji desiatky obcí, do ktorých sa župan ani raz nepozrie.

Väčšina obyvateľov obce podľa Borárosa pracuje v Bratislave. „Keď niekto končí v práci neskôr, už mu nejde autobus. Musí cestovať autom alebo ho odvezú známi,“ priblížil problémy miestnych obyvateľov.

V Dobrohošti si väčšinu potrieb riešia sami. „Opravili sme chodníky, dva roky som šetril na stavbu kaplnky. Budovu obecného úradu sme zrekonštruovali z eurofondov,“ dodáva starosta.

V pohostinstve v dedine obsluhuje mladý barman. Voliť nebol, ani sa nechystá. „Ani ich nepoznám a navyše sú všetci rovnakí,“ vysvetľuje dôvod.

Jeden zo štamgastov však naopak tvrdí, že voliť ešte pôjde. Na otázku TASR prečo, sa najprv na dlhšie zamyslí. „Aby sme mali lepšiu budúcnosť,“ povie nakoniec so smiechom.