Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Trnavský kraj

Situácia vo volebných okrskoch: Členku komisie musela odviezť sanitka

Ilustračné foto FOTO TASR

Náhla nevoľnosť členky jednej z okrskových komisií priebeh volieb nenarušila.

Topoľčany 15. marca (TASR) – Priebeh prvého kola prezidentských volieb v Nitrianskom kraji je aj pár minút pred zatvorením volebných miestností pokojný. Podľa slov predsedu Obvodnej volebnej komisie (ObVK) v Topoľčanoch Michala Kohúta neboli zo žiadneho z okrskov hlásené incidenty či problémy. Priebeh volieb nenarušila ani náhla nevoľnosť členky jednej z okrskových komisií.

„Musela ju odviezť sanitka. Neviem momentálne povedať, v ktorej obci k tomu došlo, ale priebeh volieb to nijako nenarušilo, pretože ostatní členovia okrskovej komisie sú schopní zabezpečiť všetky úlohy, ktoré majú,“ uviedol pre TASR Kohút. Ako dodal, volebná účasť sa v jednotlivých okrskoch líšila. „Celkovo však možno povedať, že bude zrejme slušná a priebeh volieb hladký,“ dodal.

Voľby majú pokojný priebeh aj vo volebnom obvode Levice. Podľa predsedníčky obvodnej komisie Beáty Pintérovej neboli zaznamenané žiadne podnety ani incidenty. „Zdá sa, že aj účasť by mala byť celkom slušná,“ konštatovala.

Hladký priebeh majú voľby aj v obvode Zlaté Moravce. „Všetko ide bez problémov, ľudia chodili dopoludnia a po daždi začali prichádzať k volebným urnám aj popoludní a večer. Takže priebeh je pokojný a postupne sa začíname pripravovať na privážanie prvých zápisníc z okrskov,“ povedal predseda ObVK v Zlatých Moravciach Rudolf Hlavačka.

Vo Veľkej Lomnici sa voľby predlžujú

V obci Veľká Lomnica budú občania voliť prezidenta SR až do 23.00 h. Hlasovanie sa posunulo o hodinu pre večerný výpadok elektrického prúdu vo volebných miestnostiach. Potvrdili to predseda Ústrednej volebnej komisie (ÚVK) Péter Nyilfa aj zapisovateľka Obvodnej volebnej komisie (ObVK) v Kežmarku Gabriela Petrušková.

"Hlasovanie sa posúva pre počasie, vypadla tam elektrina a predseda tamojšej komisie prerušil hlasovanie a z toho dôvodu predĺžil o hodinu voľby," povedal Nyilfa. Ako potvrdil, inde sa voľby skončia o 22.00 h, a tým aj volebné moratórium. "Sčítavanie hlasov sa začne po desiatej, Štatistický úrad SR bude zverejňovať priebežné výsledky," doplnil.

Slováci si dnes volia nového prezidenta SR. Vyberať si môžu voliči zo 14 kandidátov. Volebné právo má vyše 4,3 milióna občanov. Po zatvorení volebných miestností sa začnú sčítavať hlasy. Priebežné neoficiálne výsledky bude zverejňovať Štatistický úrad SR na dvoch webstránkach na www.volbysr.sk a www.statistics.sk. Oficiálne výsledky potvrdí ÚVK v nedeľu 16. marca.

Ak v dnešnom prvom kole ani jeden z kandidátov nezíska nadpolovičnú väčšinu platných hlasov oprávnených voličov, v sobotu 29. marca sa uskutoční druhé kolo. V ňom sa stretnú dvaja najúspešnejší kandidáti z prvého kola. Súčasnej hlave štátu Ivanovi Gašparovičovi sa skončí funkčné obdobie 15. júna.

V Mýtnej k voľbám motivovali tabletom

Majiteľkou tabletu od starostu Mýtnej v okrese Lučenec sa dnes stala obyvateľka obce Janka Bakanová. Ako pre TASR povedal starosta Pavel Greksa, súťaž o elektronické zariadenie bola jednou z motivačných aktivít, aby prilákali čo najviac ľudí k volebným urnám. Predpokladá, že svoj hlas odovzdá viac ako 50 percent obyvateľov obce.

Ilustračné foto
Foto: TASR/AP
Samospráva Mýtnej sa usiluje, aby sa vo všetkých voľbách zúčastňovalo čo najviac voličov. V minulosti počas takýchto dní organizovali športové aktivity pre deti, aby odbremenili rodičov. "Myslím si, že je to aj povinnosťou samospráv. Vôbec nejde o to, koho volia tí ľudia. Je to ich slobodná vôľa. Našou snahou je, aby sme ich motivovali čo najviac, aby nezostali ľahostajní," povedal Greksa.

Starosta Mýtnej kúpil z vlastných peňazí tričká s erbom obce a nápisom Voľby 2014. Tie rozdávali všetkým prvovoličom. "Okrem toho som kúpil tablet a výhercu sme hľadali medzi mladými ľuďmi do 30 rokov, ktorí stihli odvoliť do 18.00 h. Okrem toho sme pred chvíľou skončili slávnostnú večeru. Ešte pred voľbami som dal na sociálnej sieti jednu otázku týkajúcu sa volieb a prvý, kto správne odpovedal, vyhral tú večeru pre štyroch. Keďže v obecnej kase na takéto veci peniaze nemáme, zaplatil som to zo svojich," dodal starosta Mýtnej.

Volič ušiel po odvolení s voličským preukazom

Z volebného okrsku na sídlisku Sihoť v Trenčíne ušiel volič po odvolení aj s voličským preukazom. TASR o tom informoval člen Obvodnej volebnej komisie (ObVK) v Trenčíne Ján Krátky.

„Teraz už nemôžeme robiť nič, akurát môžeme hľadať, kde by mohol voliť ešte raz. Komisia jeho meno vie. Polícii sme to nehlásili,“ priblížil Krátky. Ako dodal, počkajú, kým sa vráti predseda ObVK, ktorý momentálne nie je v sídle komisie, a potom sa budú celým prípadom zaoberať. Muž si podľa neho po absolvovaní volebného aktu chcel ešte raz pozrieť voličský preukaz, vzal si ho do ruky a z miestnosti odišiel.

V obci Jedlinke počas voľby zomrel volič

V obci Jedlinka v Bardejovskom okrese dnes okolo obeda vo volebnej miestnosti skolaboval dôchodca tesne predtým, ako vstúpil za plentu a označil kandidáta, ktorého chcel voliť. Aj napriek tomu, že privolaní záchranári sa ho snažili oživiť, asi po polhodine zomrel. TASR to potvrdil hovorca Operačného strediska Záchrannej zdravotnej služby Boris Chmel.

„Bol to najstarší občan našej obce a voliť prišiel s manželkou. Žiaľ, už to nestihol. Prišlo mu zle a aj keď sme my i privolaní záchranári robili, čo sa dalo, nakoniec zomrel,“ povedal predseda volebnej komisie v obci Jedlinka Jozef Paňko.

Na snímke voličské preukazy pre prvé a prípadné druhé kolo voľby prezidenta Slovenskej republiky.
Foto: TASR/Radovan Stoklasa


V Záhorskej Bystrici našli za plentou prázdny hlasovací lístok.

Medzi obálkami s hlasovacími lístkami, ktoré do volebnej urny vhodili voliči v bratislavskej Záhorskej Bystrici, sa podľa všetkého nachádza aj jedna prázdna obálka. Členovia okrskovej volebnej komisie približne o 13.30 h zistili, že na stolíku za plentou sa nachádza nevyplnený hlasovací lístok.

"Predpokladáme preto, že volič vhodil do urny prázdnu obálku," uviedol pre TASR predseda 1. okrskovej volebnej komisie v Záhorskej Bystrici Rudolf Kuma. "Zrejme chcel takto naznačiť svoj nesúhlas s celou skupinou kandidátov na post hlavy štátu," dodal.

V Záhorskej Bystrici zaznamenali ešte jeden nezvyčajný prípad. "Jedna z občianok chcela voliť na základe dvoch voličských preukazov, ktoré jej vydali v Petržalke," informoval Kuma. Ako sa však zistilo, jeden z nich bol určený pre prípadné druhé kolo prezidentských volieb, ktoré bude 29. marca. "Situáciu sme vysvetlili, občianku poučili, problém vyriešili," dodal Kuma.

Priebeh volieb je aj tak v Záhorskej Bystrici pokojný. V obci evidujú 3206 oprávnených voličov.
Ilustračné foto
Foto: TASR/Milan Drozd

Prerušené dodávky elektriny zatiaľ problémy pri voľbách nespôsobili

Výpadky elektrickej energie zaznamenali na viacerých miestach v okresoch Rimavská Sobota a Revúca. Ako TASR potvrdil vedúci odboru všeobecnej vnútornej správy Okresného úradu v Rimavskej Sobote Zoltán Pósa, takéto ťažkosti by na úrovni okrskových volebných komisií nemali spôsobiť žiadne problémy.

Výpadky dodávky elektrickej energie v dôsledku silného vetra zaevidovali vo volebných miestnostiach v Tisovci, Revúcej aj v obci Krokava.

"Na takéto situácie sme členov okrskových volebných komisií školili. Mali by mať zabezpečené náhradné zdroje svetla, napríklad sviečky alebo svetlá na batérie. Ak okrsková volebná komisia rozhodne, že podmienky nie sú vyhovujúce pre vykonanie volebného aktu, môžu volebnú miestnosť na nevyhnutý čas zatvoriť. Musia to však oznámiť voličom. Čas zatvorenia volebnej miestnosti však musia nahradiť tým, že volebnú miestnosť nechajú otvorenú dlhšie po 22.00 hodine," povedal Pósa.

Vážnejšie problémy by mohli výpadky elektrickej energie spôsobiť obvodným volebným komisiám. "Na spracovanie údajov sú tam už nevyhnutné počítače. Ak sú aj napojené na záložné zdroje, výpadky môžu byť aj na internetovom spojení. Nepredpokladáme, že by mohlo dôjsť až k takýmto extrémom, ale prípadné problémy by sme operatívne konzultovali z Ústrednou volebnou komisiou a Štatistickým úradom SR," dodal vedúci odboru všeobecnej vnútornej správy Okresného úradu v Rimavskej Sobote.
Ilustračné foto
Foto: TASR/Radovan Stoklasa


V Tisovci voľby komplikuje počasie

Výpadky elektrickej energie komplikujú službu členom Mestskej polície v Tisovci, ktorá dohliada na poriadok a pokojný priebeh dnešných prezidentských volieb. Ako pre TASR povedal jej náčelník Ján Martiniak, vietor hýbe konármi a tie spôsobujú výpadky elektrickej energie.

Počas dnešnej služby zaznamenal Martiniak niekoľko výpadkov kamerového systému a ozývajú sa aj alarmy na budovách. "V Tisovci máme vždy pri silnejšom vetre problém s výpadkami elektrického prúdu. Kamery nám našťastie naskočia automaticky a pri rozozvučaní alarmov skontrolujeme budovu. Vietor však odlamuje aj suché konáre, ktoré narážajú do zaparkovaných áut a alarmy sa ozývajú aj na nich. Okrem počasia sme však doteraz žiadne problémy v súvislosti s voľbami nezaznamenali," povedal Martiniak.



Vo volebných miestnostiach v Tisovci majú nachystané aj lampáše

Vo volebných miestnostiach v Tisovci pripravujú alternatívne zdroje svetla. Ako pre TASR povedal primátor mesta Peter Mináč, vo volebných komisiách sú skúsení ľudia, ktorí si už vedia poradiť aj s výpadkami elektrického prúdu. Problémy v meste spôsobuje silný vietor.

Primátor Tisovca bol hneď ráno skontrolovať stav volebných miestností a predpoludním sa bol pozrieť aj na prípravný futbalový zápas dorastencov.

"Nezaznamenali sme doteraz žiadne vážnejšie problémy, akurát teraz popoludní nám začína fúkať silný vietor, ktorý spôsobuje výpadky elektrickej energie. Sme však na to pripravení a členovia volebných komisií už majú zabezpečené náhradné zdroje svetla. Nepredpokladám, že by nám to skomplikovalo priebeh volieb. Horšie to bude v prípade, ak nám vietor narobí škody na verejnom osvetlení alebo na majetku. Dúfam však, že až takto nám to situáciu v meste neskomplikuje," povedal Mináč.



V aute pred volebnými miestnosťami bola fotografia H. Mezenskej

Za zadným sklom auta, ktoré parkovalo pred jednou zo škôl v bratislavskom Ružinove, kam chodia obyvatelia voliť, bola umiestnená fotografia kandidátky na prezidenta SR Heleny Mezenskej. Mestská časť preto upozornila Ústrednú volebnú komisiu (ÚVK) a na mieste sa bola pozrieť aj polícia, povedala pre TASR ružinovská hovorkyňa Miroslava Štrosová. "Nakoniec bol podnet vyhodnotený ako neopodstatnený. ÚVK skonštatovala, že to nebolo porušenie volebného moratória," podotkla s tým, že auto už z miesta odišlo.

Prezidentské voľby zatiaľ v hlavnom meste podľa tvrdení z viacerých mestských častí prebiehajú pokojne. "V dvoch našich okrskoch bola na kontrole obvodná volebná komisia a všetko bolo podľa jej záverov v poriadku," uviedla pre TASR hovorkyňa Starého Mesta Alexandra Obuchová.

Jednotlivé samosprávy však avizujú, že k urnám chodí odovzdávať hlas svojmu kandidátovi na prezidenta pomerne veľké množstvo ľudí. V Novom Meste, kde je vytvorených 44 volebných okrskov, zaznamenali podľa novomestského hovorcu Mareka Tettingera veľkú volebnú účasť na Kolibe. "K urnám prichádzajú celé rodiny, v niektorých chvíľach sa objavujú aj rady ľudí a voliči musia čakať v radoch," povedal pre TASR. V Základnej škole s materskou školou na Jeséniovej ulici je najvyššie položená volebná miestnosť v Bratislave.
Na snímke kandidátka na prezidenta SR Helena Mezenská prichádza s kyticou kvetov hlasovať v prvom kole voľby prezidenta Slovenskej republiky vo volebnom okrsku na Základnej škole Mládeže v Poprade 15. marca 2014.
Foto: TASR/Oliver Ondráš

Aj Staré Mesto a Ružinov avizuje dobrú volebnú účasť. Rovnako je to aj v Devínskej Novej Vsi, kde sa volí celkovo v 14 volebných okrskoch, prevažne v školách. "Je zaujímavá pomerne vysoká volebná účasť. Ľudia zrejme počítajú s tým, že popoludní sa zhorší počasie," uviedol starosta mestskej časti Milan Jambor, ktorý jednotlivé volebné okrsky predpoludním skontroloval. "K urnám chodia mladší aj starší."

Voličov je dosť aj v malej mestskej časti Jarovce. "Predpokladám, že účasť bude vysoká, ľudí chodí dostatočne. V Jarovciach je ale vždy vysoká účasť, nezávisle od toho, aké sú voľby," povedala Dagmar Žideková, ktorá je zapisovateľkou v jednom z dvoch volebných okrskov, ktorý v mestskej časti je. Ľudia už podľa jej slov prichádzajú k urnám rozhodnutí a vedia, koho chcú voliť. Otázky nemajú. "My im ani nedávame šancu sa pýtať, dopredu ich o všetkom informujeme," dodáva s úsmevom.