Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Trnavský kraj

Vianočné stromčeky v Hlohovci a Trnave končia aj ako palivo

Ilustračné foto. Foto: TASR - Henrich Mišovič

Zozbierané živé stromčeky bez akýchkoľvek ozdôb spracúvajú v kompostárni, kde ich podrvia.

Hlohovec/Trnava 7. januára (TASR) - Mesto Hlohovec zabezpečuje tento rok zber vianočných stromčekov v piatok 11. januára. Podľa hovorkyne mesta Zuzany Hrinkovej Siebenstichovej v tento deň môžu obyvatelia bytových domov odzdobené stromčeky uložiť k stojiskám kontajnerov na komunálny odpad.

"Obyvatelia rodinných domov môžu priniesť stromčeky k zberným nádobám," uviedla. Mimo určeného termínu sa dajú bezplatne odovzdať na zberných dvoroch v ich prevádzkovom čase.

V Trnave je postup iný. Spoločnosť na zber odpadu FCC Trnava nemá stanovený pre trnavské sídliská žiadny pevný termín. "Prednostne by mali obyvatelia z činžiakov odnášať stromčeky na zberné dvory, ktorých je už šesť a k tomu aj skládka komunálneho odpadu a je to pre nich bezplatná služba," povedal pre TASR riaditeľ Bystrík Stanko. Stromčeky však pri kontajnerových stojiskách napriek tomu každý rok ležia, tak FCC ich podľa jeho slov zhruba do dvoch až troch týždňov odvezie. Pre rodinné domy v Trnave má spoločnosť na odvoz stanovený termín sobotu 12. a 26. januára.

Zozbierané živé stromčeky bez akýchkoľvek ozdôb spracúvajú v kompostárni, kde ich podrvia. "Časť končí v komposte, ale väčšia časť je určená ako palivo do elektrární alebo teplární, kde sa spaľuje drevná štiepka," doplnil Stanko.