Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Trnavský kraj

V Piešťanoch sa bude hovoriť o živote s reumou i o možnosti liečby

Foto: reuma.sk

Pri príležitosti Svetového dňa reumatizmu 2018 liga pripravila sériu edukačných a informačných podujatí, no nezabúda ani na podporu pohybových aktivít vhodných pre pacientov s reumatickým ochorením.

Bratislava 12. októbra (TASR) - Liga proti reumatizmu na Slovensku pripravila pri príležitosti Svetového dňa reumatizmu (12.10.) v Piešťanoch odborný seminár pre pacientov a sprievodný program, ktorý o tomto ochorení a ťažkostiach života reumatika vypovedá. V sobotu (13.10.) bude hlavnou súčasťou programu Celoslovenské stretnutie walkerov – reumatikov s nordic walking paličkami aj s inštruktážnou lekciou. TASR o tom informovala predsedníčka Ligy proti reumatizmu na Slovensku Jana Dobšovičová Černáková.

Pri príležitosti Svetového dňa reumatizmu 2018 liga pripravila sériu edukačných a informačných podujatí, no nezabúda ani na podporu pohybových aktivít vhodných pre pacientov s reumatickým ochorením. Heslo tohtoročnej kampane SDR 2018 znie "Nepremeškajte príležitosť, pripojte sa k nám". "Jeho cieľmi sú zdôrazniť dôležitosť prevencie reumatických ochorení, ale aj odstrániť prekážky, ktoré bránia včasnej diagnostike. Chceme zvyšovať povedomie o reumatických ochoreniach, ktoré postihujú viac ako 120 miliónov Európanov a hovoriť o ich dopadoch na širšiu verejnosť," priblížila Dobšovičová Černáková. Za dôležité považuje aj to, aby sa zvyšovalo povedomie o tom, že reumatické ochorenie môže prepuknúť v každom veku - aj u detí či mladých ľudí.

Liga proti reumatizmu na Slovensku pripomína, že v Európskej únii by mohlo pracovať o milión ľudí viac, keby mali všetci pacienti s reumatickým ochorením dostupnú včasnú liečbu. "Reumatické ochorenie ovplyvňuje pacienta vo všetkých oblastiach života a výrazne mu znižuje doterajšiu kvalitu života. Na to, aby sa pacient s ochorením vedel vyrovnať, respektíve, aby sa po chorobe opäť vedel zaradiť do bežného života, potrebuje povzbudenie, informácie o reumatickom ochorení, možnostiach jeho liečby a rady, ako si čo najdlhšie udržať primeranú fyzickú kondíciu," zdôraznila Dobšovičová Černáková. Aj preto považuje toto piešťanské stretnutie za dôležité.

Liga proti reumatizmu na Slovensku je pacientske združenie s celoslovenskou pôsobnosťou. Má 15 miestnych pobočiek a dva špecializované kluby. Pre mladšiu generáciu reumatikov a deti funguje Klub Kĺbik a pre pacientov s lupusom Klub Motýlik. Liga sídli v Národnom ústave reumatických chorôb v Piešťanoch. Informačná kampaň sa koná celoročne.